Temperatuurinversie verhoogt risico op CO-intoxicatie

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Een verhoogd risico voor CO-vergiftiging doet zich vaak voor bij een temperatuursinversie. Dit is een atmosferische toestand waarbij een warme luchtlaag over een laag koude lucht aan het aardoppervlak heen schuift. Hierdoor stijgt de temperatuur met de hoogte, terwijl die normaal afneemt met de hoogte. Deze warmere luchtlaag werkt dan als een soort deksel waardoor de uitgestoten gassen, zoals onder andere koolmonoxide (CO), zich ophopen . In dergelijke omstandigheden is het ook vaak windstil en blijft de mist hangen.
Het probleem is dat door deze omstandigheden de schoorstenen slecht trekken, wat de evacuatie van CO uit de leefruimtes bemoeilijkt. Maar het is erg belangrijk dat men beseft dat CO-vergiftigingen bij alle weersomstandigheden kunnen voorkomen, vooral tijdens de winter.
Het KMI waarschuwt op de website en in het weerbericht op de VRT voor verhoogd risico op CO als gevolg van de weersomstandigheden. Op de homepage van het KMI staat dan, naast het kaartje van België, een icoontje dat waarschuwt. www.kmi.be

Lees ook: Opletten voor koolstofmonoxide-vergiftiging!
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram