Niet-invasieve prenatale test (NIPT) wordt goedkoper

nieuws Sinds 1 december 2016 is de niet-invasieve prenatale test (NIPT) goedkoper: de prijs daalt van 390 naar 290 euro. Met de NIPT kan een chromosoomafwijking, zoals het Downsyndroom, vroegtijdig worden opgespoord bij een ongeboren kind.
De nieuwe prijs zal gehanteerd worden in alle 8 erkende Belgische genetische centra. Dat heeft het College van de Belgische Genetici bekend gemaakt.

De NIPT is een bloedonderzoek dat ten vroegste op 10 à 11 weken zwangerschap wordt uitgevoerd omdat pas dan voldoende DNA van de baby aanwezig is in het bloed van de moeder. De test heeft een gevoeligheid van meer dan 99 procent voor trisomie 21 (syndroom van Down), trisomie 18 (Edwardssyndroom) en trisomie 13 (Patausyndroom). De laatste twee zijn eerder zeldzame chromosoomafwijkingen die gepaard gaan met ernstige verstandelijke en lichamelijke beperkingen. In de toekomst kunnen ook andere genetische aandoeningen met de test opgespoord worden.

De test wordt sinds enkele jaren aangeboden door de 8 erkende centra voor medische genetica in België. Op dit moment zijn reeds meer dan 30.000 testen met succes uitgevoerd. Als er een afwijkende uitslag is moet om zekerheid te krijgen
vervolgonderzoek plaatsvinden in de vorm van een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.

Dankzij technologische verbeteringen en de toegenomen expertise en productiviteit, kunnen de genetische centra de NIPT nu 100 euro goedkoper aanbieden, in afwachting van een kader voor terugbetaling.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram