Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Zeelucht helpt tegen kanker en hoge cholesterol

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws

Zeelucht inademen helpt niet alleen om kanker te bestrijden ook is het een goede manier om een hoge cholesterol tegen te gaan. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Gent (UGent) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

Zeespray, het natuurlijk fenomeen waarbij het zeewater door de golven in de lucht verneveld wordt,is rijk aan stoffen die goed zijn voor de gezondheid. De stoffen, geproduceerd door algen en bacteriën, worden via je ademhaling opgenomen in je lichaam en worden daarom zeelucht genoemd. Dat zeelucht gezond is, werd eerder al bevestigd maar nu zou het ook helpen bij de bestrijding van (long)kanker en een hoog cholesterolgehalte.

“We hebben stalen genomen van de zeelucht en hebben die in het labo onderzocht”, zegt Emmanuel Van Acker van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent. “Daar hebben we longkankercellen van de mens blootgesteld aan die luchtstalen, en bekeken welke gezondheidseffecten ze veroorzaken. Daarbij hebben we specifiek gekeken naar de effecten op onze genen, en dit vergeleken met resultaten uit andere wetenschappelijke studies.”

Daaruit bleek dat zeelucht de werking remt van het gen dat een belangrijke speelt bij longkanker en een (hoog) cholesterolgehalte. “Eerdere studies toonden aan dat longkankercellen afsterven en dat de cholesterol daalt wanneer we dit gen afremmen”, zegt onderzoekster Jana Asselman. “Nieuwe potentiële kankertherapieën en de laatste generatie cholesterolremmers werken in op ditzelfde gen. Nu we weten dat ook zeelucht de werking van dit gen afremt, kunnen we verwachten dat zeelucht een gelijkaardig positief effect kan hebben op de gezondheid.”

Onderzoekers proberen nu te achterhalen welke stoffen in de zeelucht deze effecten veroorzaken en wat ze precies doen met de andere cellen in ons lichaam.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190124_04128705


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram