Helpt zeelucht tegen kanker en cholesterol ?

123-zeelucht-meeuwen-02-19.jpg

nieuws

Zeelucht inademen helpt om kanker te bestrijden én om een hoge cholesterol tegen te gaan. Dat moet blijken uit onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

De onderzoekers hebben gekeken naar effecten van kleine stof- en vloeistofdeeltjes die in de lucht bij de zee zweven. Ze noemen dit zeespray. Die zeespray bevat heel wat natuurlijke stoffen die door algen en bacteriën geproduceerd worden, en die goed zijn voor je gezondheid. Doel van het onderzoek was om te kijken welke effecten zeespray op kankercellen heeft.

Ze hebben stalen genomen van de zeelucht en hebben longkankercellen van de mens blootgesteld aan die luchtstalen, en bekeken welke gezondheidseffecten. Uit het onderzoek is gebleken dat zeelucht de werking remt van een gen dat een belangrijke rol speelt in longkanker én in het cholesterolgehalte.
Eerdere studies toonden aan dat longkankercellen afsterven en dat de cholesterol daalt wanneer we dit gen afremmen. Nieuwe potentiële kankertherapieën en de laatste generatie cholesterolremmers werken in op ditzelfde gen. Als ook zeelucht de werking van dit gen afremt, kunnen we verwachten dat zeelucht een gelijkaardig positief effect kan hebben op de gezondheid, zeggen de onderzoekers. 

Het onderzoek loopt momenteel nog volop. De onderzoekers proberen nu te achterhalen welke stoffen in de zeelucht deze effecten veroorzaken en te begrijpen wat deze stoffen doen met andere cellen in ons lichaam.
Dat bewijst echter nog lang niet dat gezonde zeelucht helpt tegen longkanker of de cholesterol verlaagt.

Bronnen
www.nature.com/articles/s41598-018-36866-3
www.ugent.be/nl/actueel/zeelucht-kanker-cholesterol.htm
http://doktermedia.nl/reviews/oncologie/2019/01/27/studie-zeelucht-goed-tegen-kanker/


Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram