Geneesmiddelen bewaren op reis

nieuws Essentiële geneesmiddelen (ook contraceptiva) kunt u het best in de handbagage meenemen om steeds een voorraad van die geneesmiddelen bij de hand te hebben bij diefstal of verlies van bagage. U kunt ook een dubbele voorraad meenemen: de helft in de handbagage en de andere helft in de gewone bagage. Zo bent u in geval van verlies of diefstal steeds uit de brand geholpen, en het heeft ook zijn voordeel bij een uitgestelde vlucht bij vertrek of terugkeer. Sommige geneesmiddelen (bijvoorbeeld insuline) kunnen wel afgebroken worden indien ze in de niet-geacclimatiseerde bagageruimte worden bewaard.
De beperkingen op vloeistoffen die u in de handbagage mag meenemen, gelden niet voor geneesmiddelen en babyvoeding die een passagier nodig heeft tijdens de vlucht.

• Vloeibare medicijnen die een passagier nodig heeft voor de duur van de reis (= vlucht en verblijf in het buitenland) zijn toegestaan in de handbagage in grotere hoeveelheden dan 100 milliliter. Naast medicijnen mogen ook (vloeibare) koelelementen voor een veilig medicijntransport en injectienaalden (bijvoorbeeld insuline) mee. Op verzoek van de beveiligingsdienst moet de passagier een doktersvoorschrift kunnen overhandigen of aan kunnen tonen dat de medicijnen op naam staan.

• Vloeibare dieetvoeding (bijvoorbeeld voor lactose/gluten-allergie) mag voor de duur van de reis in hoeveelheden boven de 100 milliliter in de handbagage vervoerd worden.

• Vloeibare babyvoeding in hoeveelheden boven de 100 milliliter is toegestaan in de handbagage mits men met een baby reist. De ouders kunnen van de beveiligingsdienst wel de vraag krijgen om de babymelk of -voeding te proeven om aan te tonen dat het daadwerkelijk om babyvoeding gaat.
Gekookt water (om te mengen met babymelk in poedervorm) in hoeveelheden boven de 100 milliliter is niet toegestaan in de handbagage. Check bij de luchtvaartmaatschappij of de mogelijkheid bestaat om aan boord het benodigde water voor de baby te laten koken.
Om problemen aan de grens te vermijden, worden naalden en spuiten steeds vergezeld door een kort medisch attest (in het Engels en Frans), waaruit blijkt dat ze niet bedoeld zijn voor intraveneus druggebruik
(‘The needles serve in case the patient needs injections in a country with medical hygiene problems’).

Opgelet: sommige geneesmiddelen, zoals bv. rilatine, sterke pijnstillers en slaap- en kalmeermiddelen worden in sommige landen beschouwd als drugs en het bezit ervan is strafbaar. Neem het best vooraf contact op met de ambassade van het land van bestemming en neem zeker een verklaring van uw arts mee dat u die geneesmiddelen nodig hebt (in het Engels en Frans).


Laatst bijgewerkt: juni 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram