Bloedcellen als medicijnenkoeriers

nieuws De rode bloedcellen van een patiënt kunnen gebruikt worden om medicijnen binnen het lichaam op de plaats van bestemming te bezorgen. Italiaanse onderzoekers beschrijven die techniek in het juninummer van het blad Gene Therapy. Ze verwachten dat in de toekomst veel ziekten beter te bestrijden zijn met deze methode.

Mauro Magnani en zijn collega’s van de universiteit van Urbino hebben enkele patiënten met cystische fybrose -taaislijmziekte- behandeld door de betreffende medicijnen heel gericht toe te dienen aan de luchtwegcellen in de longen. Deze middelen, zogenaamde corticosteroïden, vallen snel uiteen en met behulp van pillen, injecties of inhalatoren zijn ze moeilijk op de juiste plaats te brengen.

Magnani heeft een systeem ontworpen om de medicijnen via kleine openingen binnen te laten dringen in de rode bloedcellen. De medicijnen komen daardoor geleidelijk vrij in een lage concentratie. Magnani: „Dat is gunstig, want daarmee voorkom je de bijverschijnselen die gewoonlijk optreden bij corticosteroïden.”

De onderzoekers hebben hoge verwachtingen van het systeem, onder andere voor het bestrijden van HIV. Het aids-virus houdt zich op in macrofagen, immuuncellen die niet met medicijnen te bereiken zijn. Er bestaan technieken om de bloedcellen zodanig aan te passen dat de macrofagen ze zullen ’opslokken’. Als de bloedcellen vooraf gevuld zijn met anti-aids-medicijnen, zullen die het virus effectief kunnen bestrijden.

Op een soortgelijke manier hopen de onderzoekers de bloedcellen in te zetten om leukemie te behandelen met chemotherapie, of tumoren effectief te bestrijden.

Bron:Reformatorisch Dagblad


Laatst bijgewerkt: februari 2004

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram