Antioxidant kan ernstig hartfalen omkeren

nieuws Een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor de behandeling van een ongeneeslijke, erfelijke stofwisselingsziekte, blijkt ook in staat om hartschade om te keren. Dat hebben artsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en onderzoekers van Johns Hopkins University (Baltimore, VS) ontdekt. Het medisch vaktijdschrift Circulation publiceert de resultaten. De onderzoekers ontdekten dat de chemische stof BH4 (tetrahydrobiopterine) hartschade kan afremmen en omkeren. Tot nu toe wordt BH4 gebruikt voor de behandeling van fenylketonurie of PKU. Dat is een erfelijke en aangeboren stofwisselingsziekte die veroorzaakt wordt doordat de lever één bestanddeel van eiwitten, het aminozuur fenylalanine, niet of voldoende verwerkt.
Tijdens dierexperimenteel onderzoek stelden de onderzoekers vast dat BH4 niet alleen de verminderde pompfunctie na hartfalen stabiliseert, maar ook gedeeltelijk herstelt. Bovendien bleek BH4 de vergroting van de hartkamers af te remmen en de groei van de hartmassa te beperken. Ook de aanmaak van vrije zuurstofradicalen wordt door BH4 afgeremd. Die vrije zuurstof radicalen brengen schade toe aan onderdelen van de hartcel waardoor de cel afsterft.
In ons land lijden meer naar schatting 2 miljoen mensen aan hoge bloeddruk. Eén van de mogelijke gevolgen van een aanhoudende hoge bloeddruk is een groei van het hart. Hierdoor wordt de hartwand minder soepel en kunnen de vergrootte hartkamers tijdens de hartontspanning zich minder goed vullen met bloed. Het risico op cardiovasculaire aandoeningen zoals hartfalen of een hartstilstand neemt dan met twee tot drie keer toe. Goede bloeddrukcontrole is essentieel om de evolutie naar hartfalen te voorkomen. De helft van de mensen met een hoge bloeddruk wordt niet of onvoldoende behandeld.

Lees ook: Hartfalen: oorzaken, symptomen en behandeling

Lees ook: De hielprik of Guthrietest


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram