Hoe lang borstvoeding geven?

123-vr-bv-baby-11-17.jpg

nieuws • Uitsluitend borstvoeding betekent moedermelk zonder dat de baby daarnaast ook andere dranken krijgt, zoals water, fruitsap, kunstvoeding, vaste voeding... Ook bij warm weer is het best om uitsluitend borstvoeding te geven. Bijvoeding kan de oorzaak zijn van het mislukken van borstvoeding doordat de baby minder vaak zal aangelegd worden.

• Als borstvoeding toch gecombineerd moet worden met kunstvoeding is dit geen reden om de borstvoeding volledig te stoppen. Gedeeltelijke borstvoeding is ook waardevol.

• Baby's die uitsluitend borstvoeding krijgen moet vanaf de geboorte een vitamine D supplement krijgen.

• Er wordt aangeraden om tussen 4 en 6 maanden te starten met bijvoeding, onder andere om het ijzeraanbod voldoende hoog te houden en om de mondmotoriek te ontwikkelen. Vaste voeding wordt het best ten laatste gestart vanaf 6 maanden om de mondmotorische ontwikkeling positief te beïnvloeden.

• Gluten worden het best geleidelijk vanaf de leeftijd van 4 maar vóór de leeftijd van 7 maanden ingevoerd om het risico op coeliakie verlagen.

• Borstvoeding kan gegeven worden zolang het kind goed ontwikkelt, tot twee jaar of langer. De meeste kindjes zullen zelf stoppen met de borstvoeding tussen 18 maanden en 3 jaar. Geleidelijk spenen is het minst traumatisch voor zowel moeder als kind.

• Als de baby niet of slechts deels gevoed kan worden met moedermelk, dan is commerciële zuigelingenvoeding op basis van koemelk het alternatief. Soja-zuigelingenvoeding kan een goede keuze zijn voor veganistische baby's en voor kinderen die allergisch zijn aan koemelkeiwit of die lactose-intolerant zijn. Deze producten zorgen voor een normale groei en ontwikkeling. Merk wel op dat sommige baby's ook allergisch kunnen zijn voor soja.
Baby's die koemelk krijgen, kennen een snellere groei dan kinderen die borstvoeding krijgen. Kinderen die borstvoeding kregen, volgen niet dezelfde groeipatronen als baby's die zuigelingenvoeding kregen, om het even of het nu gaat om koemelk of sojamelk.

Bron:
Werkgroep Voeding van de Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde, in samenwerking met de Vlaamse Pediatrische Diëtisten en Kind en Gezin
Richtlijnen over borstvoeding en kunstvoeding voor zuigelingen van 0 tot 12 maand
http://www.kindengezin.be/img/consensus130625.pdf


Laatst bijgewerkt: juli 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram