Wist u dat het tijdstip van uw maaltijd én ook wat u eet belangrijk is wanneer u bloed geeft?

123-bloed-geven-05-18-3.jpg

nieuws

Het tijdstip van uw maaltijd én ook wat u eet, kan een effect hebben op uw donatie. In sommige gevallen kan het plasma uit uw bloed hierdoor zelfs niet gebruikt worden.

Vermijd vetrijke voeding
Wanneer u kort voor een bloeddonatie een maaltijd hebt gegeten die vetrijk is, heeft dit effect op uw bloed. Dit is een normaal proces, maar het is niet goed wanneer u bloed geeft. Uit uw bloed wordt namelijk ook plasma gehaald (de gele vloeistof in uw bloed). Alle vetten die u net hebt gegeten zijn dan nog aanwezig in uw plasma (‘lipemisch plasma’). Hierdoor kan het zijn dat het plasma moet vernietigd worden.
Voor u gaat bloedgeven, eet u daarom het best geen kaas, mayonaise, frietjes, eieren, spek, boter, slagroom ...

Een lichte maaltijd
Een lichte maaltijd twee uur voor uw donatie is ideaal. Als het meer dan zes uur geleden is dat u iets hebt gegeten, of als u vlak voor uw donatie een zware maaltijd hebt genomen, kan u zich onwel voelen na de donatie. 

Drink water
Voor u bloed geeft, krijgt u een flesje water. Drink het uit, zo zorgt u ervoor dat uw vochtbalans ideaal is voor het geven van bloed, plasma of bloedplaatjes. 

Geen alcohol
Alcohol laat u beter achterwege in de uren voor en na de donatie.

Laatst bijgewerkt: mei 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram