Rode Kruis zoekt 50.000 nieuwe bloed- en plasmadonoren

123-bloedafname-06-19.png

nieuws Het Rode Kruis heeft in 2021 bovenop de trouwe, gekende donoren naar schatting 50.000 nieuwe donoren nodig om nu én in de toekomst de bloedvoorraad op peil te houden en alle patiënten te kunnen blijven helpen. Dat heeft de organisatie in een persbericht gemeld.

Momenteel staat de teller op ongeveer 17.600 nieuwe donoren, maar het jaar is half om. Het Rode Kruis lanceert nu de ‘geef om elkaar’-campagne om het solidariteitsgevoel aan te spreken en het cijfer zo omhoog te krijgen.

Lees ook: 20 dingen die je moet weten als je bloed wil geven

Solidariteit
“50.000 nieuwe donoren lijkt gigantisch veel maar we geloven in de solidariteit van de Vlamingen. Doneren is een kleine moeite die een wereld van verschil maakt voor iemand anders. Voor iemand uit jouw buurt, iemand die je graag ziet”, aldus Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen.
Donorkaart
De organisatie heeft ook een donormap klaar, waarop je kan zien hoeveel mensen in jouw gemeente of stad het afgelopen jaar bloed, plasma of bloedplaatjes gaven. De kaart krijgt geregeld een update, zodat je recente cijfers te zien krijgt. Wie z’n buurt wil warm maken, kan op sociale media de hashtag #geefvoorelkaar gebruiken.

Lees ook: Plasma geven, hoe gaat dat in zijn werk?

Bloedvoorraad onder druk
Dat de campagne net nu start en in de zomer doorloopt, is niet toevallig. “Het lijkt alsof de trend die we normaal pas tijdens de grote vakantie zien, zich nu al eerder voordoet. Mensen trekken erop uit, maken uitstappen, doen terrasjes… en zijn gewoonweg niet bezig met doneren. Andere jaren proberen we de zomer in te gaan met een comfortabele bloedvoorraad maar de lagere opkomsten van de voorbije weken zetten één en ander onder druk”, zegt Testelmans. Het Rode Kruis roept dan ook op om je donatie niet uit te stellen, en zeker langs te gaan in een donorcentrum of bloedinzameling in de buurt.

Bron:
www.rodekruis.be/geefvoorelkaar

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram