- dossierVaginale infecties: het verschil tussen vaginitis, candidiasis en bacteriële vaginose
- dossierWaterpokken of windpokken: symptomen en behandeling
- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- nieuwsSchoolvakanties, brugdagen en verlengde weekends in Vlaanderen in 2025
- dossierSelectief mutisme: angst om te praten
Bloedtest door huisarts spoort ernstige infecties bij kinderen sneller op
nieuws
Met een eenvoudige evaluatie en een vingerprik om bloed te testen kan een huisarts snel ernstige infecties bij kinderen opsporen. Zo voorkom je dat ernstige zieke kinderen pas tijdens een ziekenhuisopname de diagnose krijgen, wat fataal kan zijn. Tegelijk vermijd je dat minder ernstige gevallen onterecht worden doorverwezen.
Dat blijkt uit een studie door een team medici van de KU Leuven en de UGent in samenwerking met de University of Oxford.
Ernstige infecties – zoals een hersenvlies-, long-, nierbekken- en botontsteking of een bedreigende huidontsteking – vertonen in de beginfase symptomen die gelijkaardig zijn aan die van meer alledaagse virale infecties. Bovendien komen ze ook zeer weinig voor. Daardoor blijven ernstige infecties te lang onder de radar bij huisartsen.
CRP-sneltest
Uitgebreide laboratoriumtesten worden maar met mondjesmaat gebruikt in het kabinet van de huisarts: Ze zijn vaak complex, duur en vooral traag: het resultaat van het laboratorium laat meestal een paar dagen op zich wachten. Maar sinds kort zijn er verschillende sneltesten op de markt, waarbij je het resultaat nog tijdens de consultatie kan aflezen. Voor ernstige infecties is de CRP-sneltest via een vingerprik interessant. Je meet dan het niveau van het C-reactieve proteïne (CRP) in een bloeddruppel: de concentratie van dat eiwit stijgt in reactie op een ziekteverwekker.
Uit een onderzoek met meer dan 3.100 zieke kinderen over heel Vlaanderen gedurende een jaar bleek dat 5 milligram CRP per liter bloed een goede drempelwaarde is om ernstige infecties uit te sluiten, maar enkel nadat de huisarts een klinische evaluatie – van de symptomen en de vitale functies – heeft uitgevoerd.
Een CRP-sneltest kan de huisarts niet vervangen, zo benadrukken de onderzoekers. Heeft de huisarts het gevoel dat er iets niet pluis is, is het kind kortademig of heeft het koorts hoger dan 40 graden? Als het antwoord op 1 van deze 3 vragen ja is, heeft de CRP-sneltest zin. Uit de studie bleek dat met die procedure alle ernstige gevallen bij het eerste bezoek aan de huisarts werden opgemerkt. Maar alle zieke kinderen testen is dus niet nodig.
Dankzij de combinatie van een klinisch onderzoek van de patiënt en dan eventueel een CRP-sneltest kan een huisarts sneller en objectiever ernstige infecties opsporen. En bij de minder ernstige zieke kinderen vermijd je overbodige doorverwijzingen en onnodige ongerustheid. De CRP-sneltest heeft zijn rol in het huisartsenkabinet, al moet die wel gericht worden toegepast.
Hier vindt u de volledige tekst van de studie.
http://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-016-0679-2
Bronnen:
https://www.ugent.be/nl/actueel/persberichten/bloee-test-vinger-prik-infectie-kinderen.htm
http://nieuws.kuleuven.be/node/17140