Bloedgroep beïnvloedt de vruchtbaarheid

nieuws Vrouwen met bloedgroep A kunnen makkelijker op latere leeftijd zwanger raken dan vrouwen die bloedgroep O hebben. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse Albert Einstein College of Medicine in New York en Yale University die werd voorgesteld op de American Society of Reproductive Medicine conference in Denver.
Van 560 Amerikaanse vrouwen van gemiddeld 35 jaar die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen werd het bloed onderzocht op de aanwezigheid van o.m. het follikel stimulerend hormoon (FSH). Iedere vrouw heeft een beperkt aantal eicellen die gedurende haar hele leven vrijkomen. Een hoog niveau FSH is een indicatie dat een vrouw sneller door haar eicellen heen is, wat de kans op zwangerschap na de leeftijd van 30-40 jaar doet afnemen.
Van alle bloedgroepen hadden vrouwen met bloedgroep A de minste FSH in hun bloed. Zij blijven vaker op een latere leeftijd vruchtbaar. Bij vrouwen met bloedgroep O lag het FSH-gehalte het hoogst.
Vermits dit onderzoek werd verricht bij een relatief kleine groep vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen, is het moeilijk om hieruit definitieve besluiten te trekken. Meer onderzoek, ook bij normaal vruchtbare vrouwen, is nodig om deze gegevens te bevestigen, zo stippen de onderzoekers aan.


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram