Wereld Hypertensie Dag: Leefstijladviezen voor een lagere bloeddruk.

123-p-hypert-bloeddruk-170-8.jpg

nieuws Leefstijladviezen voor een lagere bloeddruk

Hoge bloeddruk is geen ziekte, maar geeft wel een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Naarmate men ouder wordt stijgt de bloeddruk gemakkelijker. Bij de aanpak van hoge bloeddruk gaat het erom dit risico te beperken.

Wanneer is uw bloeddruk te hoog?

bovendruk van 140 mmHg of hoger (de zogeheten systolische druk, gemeten op het moment dat het hart samentrekt en bloed pompt).
en/of een onderdruk van 90 mmHg of hoger (de diastolische bloeddruk of minimale druk die optreedt als het hart zich weer ontspant en de druk op de vaatwanden afneemt) .

Op basis van de huidige wetenschappelijke gegevens hebben de Europese Vereniging voor Cardiologie en de Europese Vereniging voor Hypertensie nieuwe streefdoelen voor patiënten met hypertensie vastgelegd:
• bij de meeste patiënten met hypertensie, zowel patiënten met laag risico als patiënten met hoog risico (o.a. diabetici, patiënten met chronisch nierlijden), bedraagt de streefwaarde voor de systolische bloeddruk < 140 mmHg;

• Bij 80-plussers blijft de streefwaarde iets hoger: systolische bloeddruk 140 à 150 mmHg; bij kwetsbare ouderen dienen de streefwaarden individueel te worden bepaald, in functie van de tolerantie van de patiënt.

• Voor de diastolische bloeddruk bedraagt de streefwaarde < B>90 mmHg, tenzij bij diabetici bij wie de streefwaarde < 85 mmHg bedraagt.

• Verder wordt aan patiënten met hypertensie aangeraden om thuis hun bloeddruk te meten omdat dit een correcter beeld geeft. Zo’n 30% van de patiënten die bij de dokter een te hoge bloeddruk hebben – onder andere omdat ze niet op hun gemak zijn - hebben thuis immers een normale bloeddruk. Er wordt aangeraden om met de huisarts de wenselijkheid van thuismeting te bespreken, en een toestel aan te schaffen met advies van huisarts en apotheker.

Gezonde leefgewoonten
Gezonde leefgewoonten zijn vaak voldoende om een hoge bloeddruk te voorkomen of te laten dalen.
Door de volgende leefstijladviezen op te volgen, kunt u uw risico op hart- en vaatziekten verlagen.
• Stoppen met roken: Roken is heel schadelijk voor uw hart en vaten.
• Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en ontspanning door ten minste vijf dagen per week minstens een halfuur intensief te bewegen, zoals stevig wandelen, fietsen, tuinieren, traplopen of zwemmen.
• Eet gezond en gevarieerd. Voeg geen zout toe aan het eten en gebruik zo weinig mogelijk kant- en klaarproducten, snacks en zoutjes (chips) omdat daar veel zout in zit.
• Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag, en liefst niet iedere dag.
• Als u te zwaar bent, probeer dan af te vallen door gezond te eten en meer te bewegen (ten minste een halfuur per dag intensief bewegen).
• Probeer oorzaken van stress aan te pakken en zorg dagelijks voor momenten van ontspanning.

Lees ook: Verhoogde bloeddruk (hypertensie)


Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram