Vrouwen met lagere bloeddruk hebben jongere huid

123-vr-huid-cosm-vergrootgl-170-12.jpg

nieuws Volgens een studie van het LUMC in Maastricht zien vrouwen met een lagere bloeddruk er jonger uit dan vrouwen met een hogere bloeddruk. Deze resultaten zijn gepubliceerd in The Journals of Gerontology.

Bij vrouwen met een lagere bloeddruk veroudert de huid minder snel, waardoor zij jonger worden geschat. Voor mannen is er geen relatie tussen uiterlijk en bloeddruk. Wel constateerden de onderzoekers dat mannen die roken ouder worden geschat dan mannen die niet roken.

In het onderzoek werd verder vastgesteld dat mannen en vrouwen uit langlevende families minder rimpels hadden aan de binnenkant van hun bovenarm dan mannen en vrouwen van wie de familieleden niet erg oud zijn geworden. Vooral bij mannen was het verschil opvallend groot. Ze hadden niet alleen minder rimpels aan de binnenkant van hun bovenarm – een indicatie voor hun biologische leeftijd - maar oogden ook jonger dan ze in werkelijkheid waren.

Of een lage bloeddruk direct zorgt voor een jongere huid is niet bekend. Er kan een onderliggende oorzaak voor beide effecten zijn, zoals de biologische veroudering van cellen. Met de leeftijd worden de bloedvaten minder soepel waardoor de bloeddruk toeneemt. Ook de elasticiteit en veerkracht van de huid nemen af. Hierdoor krijgen mensen niet alleen rimpels, maar gaat de huid ook hangen.


Laatst bijgewerkt: februari 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram