Is een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

dossier Je bloeddruk verandert in de loop van de zwangerschap. Tijdens het eerste trimester blijft hij meestal ongeveer op hetzelfde niveau als voor de zwangerschap, in het tweede trimester gaat hij bij meestal naar beneden, om in het derde trimester weer te stijgen tot het normale niveau. Die bloeddrukwijzigingen zijn natuurlijke aanpassingsmechanismen van je lichaam. 

Lees ook: Hoe meet je zelf je bloeddruk en wat betekent het resultaat?

Wanneer is je bloeddruk te laag?

Normaal ligt de systolische of bovendruk van een gezonde volwassene tussen 100 en 140 en de diastolische of onderdruk tussen 70 en 95 mmHg. Vrouwen hebben een lage bloeddruk of hypotensie bij waarden onder de 100/60 mmHg. 

Lees ook: Wat kan je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid en braken?

Waarom daalt de bloeddruk tijdens de zwangerschap?

Getty_zwanger_lagebloeddruk_2023.jpg

© Getty Images

Een bloeddrukdaling tijdens de zwangerschap is volstrekt normaal. Het zorgt ervoor dat het lichaam zich kan aanpassen aan de zwangerschap. Het is niet omdat je van nature een lage bloeddruk hebt, dat je er tijdens de zwangerschap zeker last van krijgt. Ook vrouwen die normaal geen lage bloeddruk hebben, kunnen er tijdens de zwangerschap last van ondervinden.

Door de zwangerschapshormonen worden de wanden van de bloedvaten slapper waardoor ze minder goed samentrekken. Bovendien gaat het hart krachtiger pompen en is er in het lichaam veel meer bloed aanwezig. Veel van dat bloed is bestemd voor de placenta om de groei en ontwikkeling van de baby te verzekeren.

Tijdens het tweede en derde trimester krijgen veel vrouwen plots een lage bloeddruk als ze plat op hun rug liggen. De zware baarmoeder drukt dan de vena cava of holle ader dicht. Dit is een grote lichaamsader die het bloed terugvoert vanuit het lichaam naar het hart. Dit vena cava-syndroom is vervelend, maar is niet gevaarlijk. 

Lees ook: Wat moet je doen bij een bloeddrukval?

Is een lage bloeddruk gevaarlijk?

Neen, een lage bloeddruk is ongevaarlijk, ook voor de foetus. Maar het kan wel een aantal vervelende effecten hebben. Sommige vrouwen merken er helemaal niets van, anderen voelen zich enorm slecht. Dat heeft vooral met persoonlijke gevoeligheid te maken: soms kan iemand met een bloeddruk van 110/70 zich slecht voelen, terwijl iemand met een bloeddruk van 90/60 nauwelijks iets voelt. 

Lees ook: Duizelig bij het opstaan: oorzaken en tips

Wat zijn de symptomen van een lage bloeddruk?

 • duizeligheid, licht gevoel in het hoofd (bijvoorbeeld als je snel opstaat uit een stoel)
 • flauwvallen (bijvoorbeeld als je 's morgens uit bed komt)
 • misselijkheid, zweten
 • vermoeidheid, concentratieproblemen
 • hartkloppingen
 • oorsuizingen
 • wazig zien, zwart voor de ogen of sterretjes zien
 • lusteloosheid of neerslachtigheid


Lees ook: Ziekte van Ménière: draaiduizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen (tinnitus)

Wat kan je doen als je last hebt van een lage bloeddruk?

 • Lig of slaap bij voorkeur op je linkerzijde. In die houding komt de holle ader vrij en verbetert de bloeddoorstroming. Ook een halfzittende houding is goed. 
 • Sta rustig op vanuit liggende of zittende houding. Ga bijvoorbeeld even op de rand van het bed zitten. Adem een aantal keren diep in en uit. Plaats vervolgens uw beide voeten naast elkaar. Zet ze plat op de grond. Steun met je handen op de knieën en sta langzaam recht.
 • Word je toch duizelig bij het opstaan, ga dan even zitten of hurk neer. Probeer niet te blijven staan. Kom bij het wegtrekken van de klachten rustig overeind.
 • Kantel je bed. Zet het hoofdeinde van het bed 20-30 cm hoger.
 • Wanneer je je duizelig voelt, probeer dan eerst de benen en buikspieren aan te spannen of de benen te kruisen. Zo zakt het bloed minder snel naar beneden.
 • Probeer zoveel mogelijk te bewegen: minstens een half uur per dag.
 • Vermijd langdurig stilstaan, en beweeg je voeten zoveel mogelijk (bijvoorbeeld op de toppen van de voet gaan staan), of kruis de benen. Neem eventueel een stoeltje mee als je langdurig moet recht staan (bijvoorbeeld op een receptie of een museumbezoek).
 • Draag elastische steunkousen, zeker als je lang moet rechtstaan.
 • Vermijd overmatige hitte (zonnebaden, sauna, warme baden...): daardoor zetten de bloedvaten uit, wat een bloeddrukdaling kan veroorzaken. Sta rustig op na een warm bad, en neem eventueel een koude douche, of laat koud water over de benen lopen. Vermijd zeker zware inspanningen in warme omstandigheden.
 • Stop niet plots met een inspanning, maar bol langzaam uit of ga even zitten als je je duizelig voelt na een inspanning.
 • Gebruik meerdere kleinere maaltijden (bijvoorbeeld zes kleine maaltijden in plaats van drie grote) zodat de bloeddruk niet overmatig daalt.
 • Drink voldoende (1,5 à 2 liter per dag). Dit zorgt voor een voldoende volume van de bloeddoorstroming.
 • Eet voldoende zout (tenzij je een zoutarm dieet moet volgen): wat extra zout bij het eten, bouillon, zoute nootjes, zoutrijk mineraal water...
 • Geneesmiddelen voor een lage bloeddruk worden tijdens de zwangerschap niet voorgeschreven.

Lees ook: Zwangerschapskalender: je zwangerschap van week tot week

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com


Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram