Bloeddrukcontrole kan beter thuis

nieuws Patiënten die zelf thuis hun bloeddruk bijhouden, krijgen hypertensie beter onder controle dan wanneer ze dat aan artsen of verpleegkundigen overlaten.
Dat constateren Italiaanse onderzoekers in het British Medical Journal van 11 juni.
In totaal ging het om 1359 personen met hypertensie die thuis hun bloeddruk bijhielden. Als controlegroep dienden 1355 patiënten die hun bloeddruk door professionals in de gezondheidszorg lieten meten. Zowel de systolische als de diastolische bloeddruk van de personen die de bloeddrukmeting thuis verrichtten, bleek lager te zijn dan die van patiënten die daarvoor zorginstellingen bezochten. In de thuissituatie lag de gemiddelde bloeddruk van patiënten 4,4 mm Hg lager dan in de zorgomgeving. Ook slaagden de 'thuismeters' er eerder in de gewenste bloeddrukwaarde te bereiken.

Het witte-jas-effect speelt een grote rol bij de bloeddrukmeting door de dokter. Volgens de onderzoekers is het dan ook beter als artsen de medicatie voor hypertensie afstemmen op de bloeddrukwaarden die patiënten zelf thuis meten.

zie ook rubriek bloeddruk

zie ook rubriek bloeddruk

Lees ook: Nieuwe richtlijnen over verhoogde bloeddruk

bron: Medisch Contact

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram