Mag je bloed geven na een buitenlandse reis?

Laatst bijgewerkt: augustus 2021
123-bloed-geven-krijgen-09-19.jpg

nieuws Rode Kruis Vlaanderen wil dat de donatie veilig verloopt, zowel voor de donor als voor de patiënt die het bloed ontvangt. Daarom mag je in bepaalde gevallen - tijdelijk of permanent - geen bloed, plasma of plaatjes geven. 

Lees ook: 20 dingen die je moet weten als je bloed wil geven

Voor het doneren moeten donors aan bepaalde, wetenschappelijk onderbouwde selectiecriteria voldoen. Ging je de voorbije maanden op reis buiten België? Afhankelijk van waar je verbleef, is er geen wachttijd of kan je wachtperiode oplopen. 

Ben je in een Europees land op reis geweest, dan kan je meestal wel bloed, plasma of plaatjes geven.
Indien je afkomstig bent uit een land waar aids of hepatitis veel voorkomt, is een donatie toegelaten vanaf 1 jaar na verlaten van het risicogebied.
Indien je afkomstig bent uit een land waar malaria veel voorkomt, is een bloed- of bloedplaatjesdonatie mogelijk ten vroegste 3 jaar na verlaten van het malariarisicogebied. Ondertussen kan je wel al plasma doneren, na een uitsteltermijn van maximaal 1 jaar.
Indien je in de periode 1980-1996 alles samengeteld meer dan 6 maanden verbleven hebt in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland), op het eiland Man, op de Kanaaleilanden Jersey en Guernsey, in Gibraltar of op de Falklandeilanden, dan kom je helaas niet in aanmerking als donor.

Op de website van het Rode Kruis kan je alle criteria per land nakijken, en staat ook een overzicht van de overige selectiecriteria. 

Lees ook: Plasma geven, hoe gaat dat in zijn werk?
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram