Geboren in januari? Grotere kans op schizofrenie

nieuws Nieuw onderzoek bewijst opnieuw dat er een verband is tussen de maand waarin u geboren bent en de kans op psychische aandoeningen.

De onderzoekers verzamelden de gegevens van meer dan 57.000 Engelsen. Ze gingen op zoek naar een eventueel verband tussen psychiatrische problemen zoals schizofrenie, een bipolaire stoornis en depressie. Ze ontdekten een duidelijk verband tussen de geboortemaand en deze aandoeningen.
Schizofrenie kwam bijvoorbeeld vaak voor onder mensen die in januari geboren werden. Mensen die in juli hun verjaardag vierden, hadden ten opzichte van de mensen die in januari hun verjaardag vierden, een 17 procent kleinere kans op schizofrenie. De bipolaire stoornis piekte eveneens onder mensen die in januari geboren waren. De kans dat mensen die in de eerste maand van het jaar ter wereld kwamen, een bipolaire stoornis ontwikkelden, was zeventien procent groter dan voor mensen die in augustus of september ter wereld kwamen. De kans op depressie was het grootst onder mensen die in mei ter wereld kwamen. Mensen die in november het levenslicht zagen, hadden de kleinste kans op depressie. Het verband tussen de geboortemaand en schizofrenie en de bipolaire stoornis was vrij sterk, het verband tussen depressie en de geboortemaand bleek een stuk zwakker.

De oorzaak van dit verband is niet helemaal duidelijk. Het verband tussen schizofrenie en de geboortemaand is mogelijk te verklaren door een tekort aan vitamine D. Dit produceert ons lichaam onder invloed van zonlicht. Op momenten dat de dagen korter zijn, kan een gebrek ontstaan en uit onderzoek is gebleken dat dit kan leiden tot schizofrenie. Of dit ook geldt voor depressies en de bipolaire stoornis is onduidelijk.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram