Kinderartsen pleiten voor later begin schooldag tieners

123-tiener-bus-slapen-school-170-10.jpg

nieuws De Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen pleit in het vakblad Pediatrics ervoor dat middelbare scholen pas om half negen beginnen en rekening te houden met de tijd die kinderen erover doen om naar school te komen.

Het standpunt is gebaseerd op een aantal recente studies rond slaaptekort bij tieners. Daaruit blijkt dat veel tieners die minder dan 8 à 9 uur slapen, te kampen hebben met een chronisch slaaptekort. Dat verhoogt de kans op zwaarlijvigheid, verkeersongevallen, gedragsproblemen, depressie en angststoornissen. Slaaptekort zou ook het risico op het gebruik van tabak, drugs en alcohol verhogen.

Slaaptekort komt meer voor onder tieners omdat hun biologische klok in de war wordt gestuurd door hormonen. De jongeren zijn 's avonds minder snel moe en vallen niet voor 11 uur in slaap. Dit levert problemen op als zij dat volgende ochtend alweer vroeg op school moeten zijn.

Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram