Ongewenste effecten van melatonine

123-pil-melatonine-biol-klok-04-19.png

nieuws

Melatonine is een hormoon dat wordt uitgescheiden door de epifyse. Melatonine wordt onder de merknaam Circadin® voorgeschreven voor de kortetermijnbehandeling van slapeloosheid bij patiënten van 55 jaar en ouder. Melatonine is ook beschikbaar als voedingssupplement. Het wordt onder meer gebruikt ter preventie van jetlag. 

Het Franse geneesmiddelenagentschap (ANSM) registreerde tussen 1985 en 2016 meer dan 200 gevallen van ongewenste effecten, mogelijk veroorzaakt door melatonine, als geneesmiddel of als voedingssupplement. De belangrijkste ongewenste effecten waren de volgende:
neurologische stoornissen: syncope, slaperigheid, hoofdpijn, stuipen;
psychische stoornissen: angst, depressieve stoornissen;
huidreacties: huiduitslag;
maag-darmstoornissen: braken, obstipatie, acute pancreatitis.

Gebruik tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.
Hoewel de meeste ongewenste effecten en interacties met melatonine niet ernstig zijn, is het niet aanbevolen bij de aanpak van slapeloosheid omwille van (1) de beperkte werkzaamheid bij slapeloosheid, (2) de schaarste van gegevens over de veiligheid op lange termijn, en (3) de hoge kostprijs. 

Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram