Grote mensen hebben meer kans op trombose

f-123-groep-mensen-groot-klein-08-171.jpg

nieuws

Grote mensen hebben meer kans op een veneus trombo-embolisme (VTE), een bloedklonter in het been (diepe veneuze trombose) of een longembolie. Dat schrijven Zweedse onderzoekers in het vakblad Circulation: Cardiovascular Genetics

De studie vergeleek de gegevens van meer dan 2,5 miljoen gezonde dienstplichtigen, geboren tussen 1951 en 1992, en gezonde vrouwen die tussen 1982 en 2012 een eerste kind hadden gekregen. In die groepen vergeleken ze broers en zussen die van lengte verschilden. Zo konden ze omgevings- en erfelijkheidsfactoren uitsluiten. 

De kans op een veneus trombo-embolisme was het kleinst bij vrouwen die kleiner waren dan 155 cm en mannen kleiner dan 160 cm en het grootst bij vrouwen groter dan 185 cm en mannen groter dan 190 cm. Het verschil tussen beide groepen bedroeg ca. 65 procent. Een analyse van de gegevens van broers en zussen bevestigde het resultaat van de algemene bevolking: grotere broers en zussen hebben een hoger risico op tromboses dan hun kleinere broers of zussen.

Eerder onderzoek aan de universiteit van Leiden had enkele jaren geleden al aangetoond dat lange mannen (meer dan 2 meter) driemaal zoveel kans op een trombose hebben als mannen van gemiddelde lengte. Voor lange vrouwen (meer dan 180 cm) was het risico twee keer verhoogd. 

Een mogelijke verklaring is dat het bloed bij lange mensen een lange weg moet afleggen vanaf de voeten naar het hart. Het bloed stroomt dan wat minder snel, waardoor de kans toeneemt dat het gaat stollen.

Bron:
http://circgenetics.ahajournals.org/content/10/5/e001651
https://www.hartstichting.nl/actualiteiten/lange_mensen_meer_kans_op_trombose


Laatst bijgewerkt: september 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram