Aspirine niet altijd effectief om beroerte te voorkomen

nieuws Volgens de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) helpt aspirine in de overgrote meerderheid van de gevallen niet bij mensen met voorkamerfibrillatie (VKF) om een beroerte te voorkomen. Beter wordt een echte bloedverdunner voorgeschreven.

Aspirine blijft wel nuttig bij talrijke andere cardiovasculaire aandoeningen. Bij VKF daarentegen, dient het in de grootste meerderheid van de gevallen vervangen te worden door een echte bloedverdunner die meer doeltreffend een beroerte kan voorkomen! Patiënten die toch aspirine gebruiken, worden aangeraden dit te bespreken met hun behandelende arts.

Voorkamerfibrillatie
Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen. Dit verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters die een trombose of een beroerte (cerebrovasculair accident, CVA) kunnen veroorzaken. VKF is de oorzaak van 1 op 6 tromboses.
Het aantal patiënten met VKF in België wordt geschat op 150.000 en dat cijfer zal tegen 2050 waarschijnlijk verdubbelen. De laatste 20 jaar is wereldwijd het aantal ziekenhuisopnames te wijten aan deze hartstoornis toegenomen met 60%.
VKF kan de volgende symptomen veroorzaken: hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, duizeligheid, een ongewone vermoeidheid, flauwvallen of pijn in de borst.
Bij 1 op 3 mensen geeft VKF helaas geen klachten en wordt de aandoening soms te laat ontdekt. Het opmeten van de elektrische hartactiviteit met een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) is het beste onderzoek, maar het betreft slechts een momentopname. Gezien VKF bij sommigen slechts af en toe opkomt, is het nuttig om het hartritme zelf te leren controleren door het nemen van de polsslag.

Risicofactoren
Studies tonen aan dat verschillende factoren voorkamerfibrillatie bevorderen.
• Leeftijd: Het risico op VKF stijgt met het ouder worden: vanaf 40 jaar heeft men 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Ongeveer 1 op 25 volwassenen ouder dan 65 jaar en 1 op 10 volwassenen ouder dan 80 jaar lijden er momenteel aan.
• Blanke ras: + 59 % verhoogd risico
• Grootte: + 28% per 10cm vanaf 1,65m voor vrouwen en 1,75m voor mannen
• Roken: + 43 % risico
• Een hoge bloeddruk: + 42 % verhoogd risico
• Overgewicht: 12 % verhoogd risico per schijf van 15 kg extra.
• Onvoldoende behandelde suikerziekte: + 27 %
• Alcohol +31% vanaf 4 glazen per dag en + 63% vanaf 5 bij mannen, en 61% bij vrouwen na slechts 2 glazen per dag.
• Sport: tot 2 keer per week joggen vermindert het risico met 10%, maar het verhoogt met respectievelijk 16 en 42% vanaf 3 en 5 wekelijkse sessies.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram