Zijn natuurlijke cosmetica beter?

123-olien-cosm-potje-170_08.jpg

nieuws Veel mensen associëren ‘natuurlijk’ met ‘gezond’. Cosmeticaproducenten spelen daarop handig in. Maar zijn ‘natuurlijke’ cosmetica beter en veiliger dan andere ‘niet-natuurlijke’ cosmetica?

1. Of een stof gemaakt is door de mens, nagebootst uit de natuur of direct onttrokken uit de natuur zegt niets over de mate van veiligheid. Natuurlijke stoffen zijn niet per definitie beter dan synthetische stoffen. In de natuur komen genoeg stoffen voor die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarnaast kunnen natuurlijke oliën allergenen bevatten die bij sommige mensen huidreacties veroorzaken. Of een stof veilig of schadelijk is, is vooral afhankelijk van de dosis waarin het wordt gebruikt.

2. Natuurlijke of niet-natuurlijke ingrediënten worden op dezelfde manier getest voor cosmetica en volgens dezelfde strenge maatstaven beoordeeld op veiligheid. Als er wordt getwijfeld of een stof veilig is voor de toepassing in cosmetica, dan wordt hij niet gebruikt.

3. Volgens de nieuwe Cosmeticarichtlijn van de EU moeten alle cosmetische producten die in de EU in de handel worden gebracht, veilig zijn. De richtlijn maakt geen onderscheid tussen “natuurlijke” en andere cosmetische producten. Er zijn geen wettelijke voorschriften die bepalen wanneer een cosmetisch product als “natuurlijk” of “organisch” mag worden aangemerkt. Zo geldt er geen minimumpercentage voor de hoeveelheid “natuurlijke” ingrediënten die een product moet bevatten om als “natuurlijk” te worden gekenmerkt.

4. Als er op het etiket staat: ‘dit is een natuurproduct’, betekent dit dat een groot deel van de ingrediënten uit de natuur afkomstig zijn. Staat er dat het ‘natuurlijke ingrediënten’ bevat, dan betekent dit dat één of meer van de gebruikte ingrediënten afkomstig is uit de natuur. Deze aanduidingen willen niet zeggen dat het product daardoor beter of veiliger is dan producten waar dit niet op staat.

5. Ook de vermelding ‘hypoallergeen’ of ‘dermatologisch getest’ bieden geen enkele garantie.
De vermelding ‘dermatologisch getest’ betekent alleen dat er een onderzoek heeft plaatsgevonden. Dit zegt niets over de uitslag van de test, over de kwaliteit van het onderzoek, of over de werking van het product.
Hypoallergeen betekent dat de kans klein is dat het product een allergische reactie oproept. Dit betekent niet dat zo’n product nooit een allergische reactie kan geven. Ook een ‘hypoallergeen’ product kan allergische reacties oproepen bij iemand die daar gevoelig voor is.

6. Natuurlijke en organische aanduidingen van het product hebben betrekking op het product zelf (d.w.z. de voor de vervaardiging gebruikte producten) en niet op de hele levenscyclus van het product (waaronder de verpakking). Inderdaad wordt vaak gedacht dat “natuurlijke producten” ook milieuvriendelijk zijn, terwijl dat helemaal niet het geval hoeft te zijn.
Om voor de EU-milieukeur in aanmerking te komen, wordt rekening gehouden met de hele levenscyclus van een product en de belangrijkste milieueffecten.

7. De vermelding ‘niet getest op dieren’ is totaal overbodig. Geen enkel cosmetica-product dat in de EU op de markt is, mag op dieren getest worden

Laatst bijgewerkt: augustus 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram