We zijn weer een stapje dichter bij de pil die ons jong houdt

123-pil-vr-jong-mooi-03-18.jpg

nieuws

De beautyrekken staan vol producten - van huidcrèmes tot chemische peelings - die ons een jong uiterlijk beloven, maar het ultieme doel van de wetenschap is een pil die ons jong houdt. Nu denkt een groep onderzoekers dat ze dicht bij die oplossing zijn. Dat schrijft Time.

Een groep onderzoekers, verbonden aan het Center for the Biology of Aging at Harvard Medical School , werkt aan een pil die de mens langer jong moet houden. Het middel wordt samengesteld op basis van het co-enzym nicotinamide adenine dinucleotide, kortweg NAD genoemd. Dat wordt in alle levende cellen aangetroffen en is bovendien van cruciaal belang om cellulaire veroudering tegen te gaan.

Jongere muizen
Ondanks het feit dat NAD-niveaus door de jaren heen aanzienlijk afnemen, is er hoop. De vorsers ontdekten dankzij testen op muizen dat het opnieuw opnemen van het enzym ertoe leidt dat de dieren langer leven en hun weefsels verjongen. Sterker nog: onderzoekers konden na enkele weken het verschil niet meer zien tussen de weefsels van een tweejarige muis en een dier van vier maanden oud. Nu zijn de wetenschappers volop bezig om vergelijkbare resultaten bij mensen te bekomen. Een onderzoek, in november 2017 verschenen in het wetenschappelijk blad Nature, beloofde alvast veel goeds. Daaruit bleek immers dat mensen die een dagelijkse dosis NAD innamen gedurende twee maanden een aanhoudende toename van hun NAD -niveaus hadden.

Langer gezond
“NAD is het dichtste dat we ooit zijn gekomen bij de eeuwige jeugd”, zegt onderzoeker David Sinclair. “Ik zeg niet dat we nu al kunnen bewijzen dat het werkt. Ik kan wel zeggen dat als het werkt, ik hoop dat ik het kan bewijzen.” Sinclair is van plan om met zijn onderzoek naar de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) te stappen en om goedkeuring te vragen. Als hij die krijgt, kan een bedrijf in een volgende fase een pil maken. De onderzoeker is echter niet de enige speler op de markt die verjongingspillen ontwikkelt. Een ander bedrijf, Elysium, verkoopt onder de naam ‘Basis’ al een supplement dat NAD -niveaus stimuleert. Wetenschapper en medeoprichter Leonard Guarente zegt dat zijn product niet bedoeld is om de levensduur van mensen te verlengen, wel om hen langer gezond te houden.

Laatst bijgewerkt: maart 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram