Borstkanker door deodorant?

vrouw-gras-armen.jpg

nieuws Volgens een recent onderzoek gepubliceerd in het European Journal of Cancer Prevention (december 2003, 479) zou er een verband kunnen bestaan tussen het scheren van okselhaar en het gebruik van deodorants en borstkanker. In het onderzoek werden 437 vrouwen bij wie borstkanker was vastgesteld geïnterviewd. Uit de analyse van de gegevens bleek dat de leeftijd waarop men met het scheren van de oksels in combinatie met het gebruik van deodorant begon en hoe vaak men dat doet in verband gebracht kan worden met begin van borstkanker op jongere leeftijd. De conclusie van de onderzoeker is dat vrouwen die hun oksels ten minste drie keer per week scheren en tenminste twee maal per week deodorant gebruiken gemiddeld vijftien jaar jonger waren toen bij hen borstkanker werd vastgesteld dan de vrouwen die geen van beide deden.
Dat zou te maken hebben met de aanwezigheid van de zweetremmende stof aluminiumchloorhydraat in de deodorants. Deze stof zou het verwijderen van giftige afvalstoffen uit het lichaam via het zweet afremmen, waardoor die stoffen zich ophopen in de lymfeklieren van de oksel.
Recent Engels onderzoek (in het Journal of Applied Toxicology, januari 2004) waarschuwt dan weer voor de parabenen (conserveringsmiddelen) die in deodorants en andere cosmetische producten zijn opgenomen. Deze parabenen werden teruggevonden in borstkankertumoren. Zij zouden de werking van het vrouwelijke hormoon oestrogenen nabootsen en daardoor de kans op borstkanker verhogen.
Deze studies werden echter op heel wat kritiek onthaald. Eén van de punten van kritiek is dat als er al sprake is van een samenloop van factoren, geen van beide studies een oorzakelijk verband kon aantonen tussen het gebruik van deodorants en borstkanker. Volgens het Amerikaanse Kanker Instituut blijkt anderzijds dat grondig epidemiologisch onderzoek naar de risicos van borstkanker geen verhoogd risico heeft aangetoond van deodorants.
In afwachting van verder onderzoek is het misschien het voorzichtigst om spaarzaam om te springen met deodorants en ze niet te gebruiken wanneer u okselharen verwijdert.

Zie ook antwoorden van een radioloog en een radiotherapeut op het borstkanker.net

Zie artikel Kunnen anti-transpiranten borstkanker veroorzaken?

Testaankoop deed ook de moeite om de berichten die via e-mail verspreid werden ivm deodorants na te gaan.Meer info ivm de waarheid over anti-transpiranten en borstkanker (Unilever)


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram