Wanneer kan je baby alleen rechtop zitten?

dossier

Als baby zelfstandig kan zitten, gaat er een hele nieuwe wereld voor hem open. Hij kan alles om zich heen in de gaten houden en zijn handen zijn vrij om voorwerpen vast te pakken. Maar wanneer en op welke leeftijd kan een baby zelfstandig zitten?


Lees ook: Slaapcoach: Onderbroken nachten? Werk aan de slaapassociaties

Hoe leert baby rechtop zitten?

Getty_baby_pamper_2024.jpg

© Getty Images

Als je baby een aantal weken op zijn buik heeft gelegen, heeft hij genoeg spieren ontwikkeld om zijn hoofd rechtop te houden. Hij is dan gemiddeld ongeveer vier maanden oud. Tussen 4 en 6 maanden kan hij beginnen te kruipen of op handen en knieën kruipen. Over het algemeen is de zithouding een gevolg van het kruipen of kruipen: baby leunt op zijn handen en armen en kantelt zijn billen naar één kant. Maar soms lukt het baby's om zelfstandig te gaan zitten voordat ze kruipen of zelfs kruipen.

Sommige baby's gaan zelfs meteen op hun billen zitten. Er zijn geen regels, elke baby is anders. 

Let wel: Als een baby kan zitten (meestal rond de 5-6 maanden), ingeklemd tussen kussens of op schoot, betekent dat nog niet dat hij zelfstandig kan zitten. 

Lees ook: Afgestemd opvoeden: tut of geen tut?

Vanaf welke leeftijd kan een baby rechtop zitten?

Tussen 6 en 9 maanden leert je baby zelfstandig zitten. Tegen die tijd zijn de spieren in zijn rug, bovenlichaam en nek voldoende ontwikkeld om zijn lichaam in deze houding te ondersteunen. Vanaf dit moment zullen ze proberen om zelf rechtop te gaan zitten. Dit begint meestal met het oprichten van de borstkas, de zogenaamde sfinxhouding. De meeste baby's gaan dan op een van de volgende manieren rechtop zitten:

  • Vanuit buikligging tilt de baby zijn borst op, draait lichtjes en tilt zijn armen op tot hij rechtop zit.
  • Vanuit buikligging gaat hij op zijn knieën zitten en tilt dan zijn lichaam op met zijn armen tot hij rechtop zit.
  • Hij zal dan ontdekken hoe hij zijn benen moet plaatsen om zichzelf in een zittende positie te houden.

Langzaam leert je baby zijn evenwicht te bewaren. De meeste baby's leren pas tussen de 7e en 13e maand zelfstandig zitten. Als je baby met 8 of 10 maanden nog niet rechtop zit, geen paniek! Elke baby heeft zijn eigen ritme, zowel psychologisch als motorisch. Sommige baby's kunnen al met 5 maanden zelfstandig rechtop zitten, terwijl anderen dat pas met 12 maanden kunnen.

Lees ook: Opvoeden zonder straffen en belonen: hoe werkt dat eigenlijk?

Waarom moet je je baby niet dwingen om te gaan zitten?

Rechtop zitten wordt vaak gezien als een fase in de motorische ontwikkeling. Het ideale is echter om baby deze vaardigheid zelf te laten verwerven. Het heeft geen zin hem te dwingen om bijvoorbeeld tussen kussens rechtop te blijven zitten. Maar als je baby met 6 maanden zijn hoofd niet rechtop kan houden en zijn borst niet kan optillen door op zijn armen te leunen, praat dan even met je kinderarts voor de zekerheid.

Lees ook: Zo kan je de taalontwikkeling van je kindje stimuleren tijdens dagelijkse routines

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.parents.com

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram