Vaker gedragsproblemen bij huilbaby’s

123-baby-huilen-pasgeb-11-18.png

nieuws

De stress en de zware zorg die een moeder van een huilbaby ervaart, kunnen de ontwikkeling van haar kind beïnvloeden. Dat toonde psychiater Laetitia Smarius van het universitair ziekenhuis AMC in Amsterdam aan. Ze zag dat huilbaby’s later meer kans hebben op stemmings- of gedragsproblemen. De resultaten werden gepubliceerd in The European Child & Adolescent Psychiatry. Verbale agressie van moeders naar hun 3 maanden oude zuigeling lijkt ook samen te hangen met de bloeddruk bij het kind op 5-6 jarige leeftijd.

Iedere baby huilt. Vlak na de geboorte gemiddeld één tot anderhalf uur per dag. De piek zit rond de zesde week, met twee tot tweeënhalf uur per dag. Daarna keert de rust terug en huilt het kind dagelijks ongeveer een uur. Een huilbaby huilt meer dan drie uur per dag, gedurende drie of meer dagen per week, minimaal drie weken lang. Het kan veel stress veroorzaken en ouders tot wanhoop drijven.
Die stress maakt het zwaar om voor de baby te zorgen en dat kan de ontwikkeling beïnvloeden, bleek uit het onderzoek. Daarin werd nagegaan of kinderen die vroeger huilbaby waren, op vijfjarige leeftijd ‘anders’ zijn in gedrag of stemming dan andere vijfjarigen. En of het uitmaakt als de moeder de verzorging zwaar vond of zich agressief uitte naar haar baby. 

Stemmingsproblemen
De studie is onderdeel van de ABCD-studie, een langlopend Amsterdams onderzoek naar de gezondheid van kinderen geboren tussen 2003 en 2004. Daarin wordt gekeken welke factoren in de vroege zwangerschap of eerste levensjaren van invloed zijn op de gezondheid van de kinderen.  

De studie gebruikte gegevens van 3389 baby’s van drie maanden oud. 102 baby’s of 3 procent waren huilbaby’s. Met vragenlijsten bracht men de gedrags- en stemmingsproblemen van de kinderen in kaart. Gedragsproblemen zijn bijvoorbeeld vechten, pesten of woedebuien. Er werd gevraagd naar aandachtsproblemen, hyperactiviteit, problemen met leeftijdgenoten, en prosociaal gedrag zoals rekening houden met anderen. Stemmingsproblemen zijn bijvoorbeeld verdrietig zijn, denken dat niemand je aardig vindt, of het gevoel hebben alles verkeerd te doen.

Uit de resultaten blijkt dat het risico op gedrags- en stemmingsproblemen op vijfjarige leeftijd twee keer zo groot is bij een huilbaby als bij een niet-huilbaby. Ook de zorglast die de moeder van de huilbaby ervaart en het agressieve gedrag dat zij vertoont, spelen een rol: zwaarte van de zorg draagt voor 17 procent bij aan latere stemmingsproblemen, en agressief gedrag voor 10 procent. 
Een gestreste moeder voelt minder goed aan wat haar kind nodig heeft. Dat beïnvloedt de ontwikkeling. Hetzelfde geldt bij agressief gedrag, als moeders hun baby’s bijvoorbeeld boos blijven toespreken, de mond dichtduwen of slaan, aldus de onderzoekers.

Verhoogde bloeddruk
Baby’s van moeders die met een boos gezicht tegen ze schreeuwen als ze huilen, hebben op vijf- of zesjarige leeftijd ook een hogere bloeddruk. Van de onderzochte moeders en kinderen was volgens de vragenlijst 10% procent blootgesteld aan ‘verbaal agressief gedrag’ door hun moeder. Voor deze ‘wel-agressie groep’ was de bloeddruk bij de leeftijd van 5-6 jaar gemiddeld 1 mm Hg hoger dan de groep die niet aan dit verbaal agressieve gedrag werd blootgesteld. Dit verschil van 1 mm Hg (gemiddeld 99 ten opzichte van 100 mm Hg) bleef bestaan als rekening werd gehouden met verschillende factoren die een verband tussen verbale agressie en bloeddruk zouden kunnen beïnvloeden. Op basis van deze bevindingen concludeert de onderzoekster dat blootstelling aan verbaal agressief gedrag op jonge leeftijd nadelige gevolgen zou kunnen hebben voor hart- en bloedvaten op latere leeftijd.

Uit alle onderzoeken is echter niet op te maken of het agressieve gedrag van de ouders ook de directe oorzaak is van de hoge(re) bloeddruk bij hun kind. Gegevens op langere termijn zijn niet bekend, waarmee er over de gevolgen op de volwassen leeftijd geen uitspraken gedaan kunnen worden.

Vragen naar stress 
Smarius pleit daarom voor extra aandacht voor moeders van huilbaby’s en extra steun voor moeders die een hoge belasting ervaren bij de verzorging van hun baby.

Bron
www.amc.nl/web/nieuws-en-verhalen/ons/vaker-gedragsproblemen-bij-huilbabys.htm
https://www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/agenda/2018/okt-dec/12okt_ljca-smarius.aspx
http://doktermedia.nl/reviews/kindergeneeskunde/2018/11/11/babys-tegen-wie-geschreeuwd-wordt-hebben-later-een-hogere-bloeddruk/


Laatst bijgewerkt: december 2018
Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie
Pfizer

U bent minimum 12 weken geleden bevallen ? U geeft uw baby borstvoeding en stemt ermee in om die tijdelijk te onderbreken (4 - 5 dagen) ? Dan zoeken we jou !

Check hier hoe je kan bijdragen

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram