Tandenpoetsen met je peuter: zo pak je het aan

dossier

Je peuter in de houdgreep houden terwijl je probeert met de tandenborstel elke tand minstens één keer goed te raken? We've all been there. In theorie moet het twee minuten lang, twee keer per dag, en met deze tips lukt dat ook effectief. Of in elk geval al beter.

1. Laat je peuter beginnen

Geef je kind de gelegenheid om eerst zelf een tijdje met de tandenborstel te 'poetsen' en complimenteer hem of haar met het goede poetswerk. Als je kind aangeeft er genoeg van te hebben neem je de tandenborstel over en poets je zonder er een groot punt van te maken nog even snel de tanden en kiezen na.

2. Gebruik een app

Een app kan helpen om je kind duidelijk te maken hoelang er moet worden gepoetst voor de tanden goed schoon zijn. Zo maken Brush Up en de Disney Magic Timer van het tandenpoetsen een spelletje.

3. Zing een tandenpoetsliedje

Leer een liedje over tandenpoetsen uit je hoofd en zing het voor je peuter tijdens het poetsen. Gegarandeerd succes. Wij geven je alvast deze swingende tandenpoets-hit mee, maar voel je vrij om een andere te zingen.

https://youtu.be/ZVK-3Zxj_Jw

4. Houd een vaste volgorde aan

Het is handig om een vaste volgorde aan te houden voor het poetsen. Zo weet je kindje na een aantal keer poetsen waar het aan toe is en wordt het vanzelf routine.

5. Blijf volhouden!

Zoals voor wel meer lastige dingen geldt in de opvoeding: wees consequent en blijf vooral volhouden. Hoe moeilijk het ook kan zijn: de aanhouder wint. Uiteindelijk zal je kind begrijpen dat het tweemaal per dag tandenpoetsen er nu eenmaal bij hoort. Geef niet toe aan driftbuien en maak geen uitzonderingen, dan komt het na een tijdje (of iets langer...) echt goed.

Lees ook:
Terrible two’s? 7 redenen waarom tweejarigen juist fantastisch zijn
Met welke klusjes kan je peuter of kleuter helpen in het huishouden?
Hoe ga je best om met uitdagend gedrag van je peuter?
Montessori: 10 sensorische spelideetjes voor peuters en kleuters
Buitenspeeltip: 7 leuke speelbossen in Vlaanderen
Wat als je kind niets wil eten (behalve appelmoes)?


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram