Refluxbaby's: 14 dingen die hun moeders nooit meer willen horen

dossier Je maaginhoud die terugstroomt naar je slokdarm, omdat het klepje ertussen nog niet op punt is gesteld. Klinkt niet leuk, en dat is het ook niet. Dat weet iedere moeder van een refluxbaby. Wil je haar steunen? Dan zeg je de volgende dingen beter niet.

Wat je niet zegt tegen moeders van refluxbaby's

1. 'Mijn kind geeft ook terug'

Goh, je meent het. Ja, na de voeding een mondje. Een refluxbaby herkauwt zijn eten, krijst wanneer het omhoog komt alsof hij net van de trap is gevallen en heeft op elke foto een slabbetje aan. Hij ruikt in het begin zo zuur, dat je bijna over je nek gaat. Je moet na elke voeding een half uur met hem rechtop zitten.

2. 'Ga slapen als hij slaapt'

Dat is leuk verzonnen en klinkt erg meelevend. Wat is slaap? Mama's van refluxbaby's zijn een mama-matras: hun baby slaapt alleen rechtop tegen haar aan.

3. 'Leg hem anders even in de box'

Alsof moeders van een refluxbaby daar zelf niet aan gedacht hebben.

4. 'Geef hem anders even aan mij, dan heb jij je handen even vrij'

Klinkt super! Echt. Maar met een refluxbaby mag je geen vliegtuigje spelen en je mag hem niet te bruusk op en neer bewegen. Praat maar niet tegen hem, want dan wordt hij druk, gaat hij lachen en verslikt hij zich. Sta ook maar niet op, leg hem anders maar over je schouder. Weet je wat? Geef hem maar gewoon terug aan z'n moeder, dan kun je er van een afstandje naar kijken.

5. 'Dan zal je tijdens je zwangerschap wel iets verkeerd hebben gedaan'

Wait what?! Als je dat tegen de moeder van een baby met reflux zegt, trap je haar enorm op de tenen. Zelfs als je niet rookte, niet dronk, geen medicatie nam, op tijd naar bed ging én gezond at, kan je baby reflux hebben. Dus nee, dat ligt niet aan het gedrag van de moeder tijdens de zwangerschap.

6. 'Je huis is rommelig'

Ten eerste: het huis van iedere jonge moeder is rommelig. Ten tweede: zoals al gezegd is de moeder van een baby met reflux een mama-matras. Dat betekent nog minder tijd om iets op te rommelen.

7. 'Ga anders gezellig eens wat leuks doen met je partner'

Zonder baby bedoel je? Dat betekent dat je de reflux baby aan een ander moet overlaten, iemand die zijn eetgewoontes niet zo goed kent als de moeder zelf. Dan toch maar de baby meenemen? Dat is ook zo simpel niet: te lang in de kinderwagen en de baby moet braken. En de medicatie die hij neemt moet ook koel blijven.

8. 'Reflux is toch geen ziekte?'

In essentie niet nee. Dus? Omdat het over (kan) gaan moet de moeder zich niet aanstellen?

9. 'Ik zou mijn jonge baby geen medicatie geven, dat vertrouw ik niet'

Dus jij zou je kind letterlijk laten stikken?

10. 'Je bent overbezorgd, je moet leren loslaten'

Niet overbezorgd, maar bezorgd. Als je baby al eerder dreigde te stikken, dan ben je terecht alerter voor stikincidenten. Ergens logisch, toch?

11. 'Wat maakt hij lieve geluidjes'

Hij stikt bijna. Dat is niet lief en al helemaal niet schattig. Dat slikken, kreunen, proesten, hikken hoort allemaal bij reflux, helaas.

12. 'Maar ik zie niks aan hem'

Moet dat dan? Hij groeit nu goed ja. En als hij geen pijn heeft is het een hele vrolijke, schattige baby. Wat jij niet ziet zijn de vier uur hiervoor dat hij krijste en zijn moeder hem wiegde, suste en voor hem zong. Twee keer moest ze checken of hij nog normaal ademde.

13. 'Geniet even van het moment voor jezelf als je partner thuis is'

Zoals punt 6 al suggereerde: het huishouden moet ook nog gebeuren. Is de partner van de moeder van de reflux baby thuis en houdt hij toezicht? Dan kan mama eindelijk aan die grote berg was beginnen, het avondmaal, de schoonmaak ...

14. 'Het ligt vast aan de borstvoeding'

Ook baby's die flesvoeding krijgen hebben reflux.

Wat kun je wel doen of zeggen?

Een luisterend oor is altijd welkom, net als hulp met de boodschappen, spelen met de oudste, de stofzuiger door het huis halen of een afwasje doen als je er dan toch bent. Maar laat de verzorging van de baby aan haar over. En besef dat een moeder met een 'ziek' kind zich niet aanstelt. Ze komt amper haar huis uit en zou graag weer eens een volwassen gesprek willen met iemand anders dan de caissière of de slager. Lees ook: 8 tips om luieruitslag te voorkomen Is mijn baby een huilbaby? Dit moet je weten over reflux


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram