Hoe kan je je baby best beschermen tegen muggen?

dossier

Hoe idyllisch de avond ook mag zijn, muggen kunnen een serieuze pretbederver zijn. Hoe hou je ze op afstand? Wat kan je doen om muggenbeten te voorkomen, en welke antimuggenmiddelen kan je gebruiken bij baby’s en jonge kindjes?

Wat werkt niet om muggen te bestrijden?

Citronella

Muggen houden dan wel niet van citronella, maar de geur van een citronellakaars vervliegt zo snel, dat ze maar weinig muggen op afstand houdt.

Polsbandjes

Antimuggen-armbandjes zijn ook maar weinig effectief, aangezien ze enkel de huid rondom het polsbandje beschermen. De rest van je lichaam blijft dus nog even aanlokkelijk voor de muggen.

Antimuggenstekkers en apps met ultrasone geluiden

Geen enkele studie heeft tot nu toe aangetoond dat muggen worden afgeschrikt door heel hoge tonen (zo hoog dat ze onhoorbaar zijn voor de mens).

Wat werkt wel tegen muggen?

Producten met insecticiden kunnen dan wel volwassenen beschermen tegen muggenbeten, voor baby’s en kindjes zijn ze niet zonder risico. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat langdurige blootstelling aan insecticiden de kans op kanker, hormonale en immuniteitsstoornissen vergroot.

Hoe kan je baby’s en kleine kinderen dan best beschermen tegen muggen?

Klamboe of muggennet

Een muggennet is sowieso de beste en veiligste manier om muggenbeten te voorkomen. Je hebt er om op te hangen, maar er zijn ook muggennetten verkrijgbaar die je over je kinderwagen kan trekken en over een reisbedje. Zo kan je kindje zelfs veilig buiten een dutje doen.

Horren (muggenraam of vliegenraam)

Even veilig en misschien zelfs nog net iets makkelijker: een muggenraam gebruiken aan het raam. Let wel, dan moeten alle deuren wel mooi dicht blijven doorheen de dag.

Kledij

Het is niet altijd aangenaam om lange mouwen en een lange broek aan te doen op zwoele zomerdagen, maar in veel gevallen helpt het wel, omdat muggen er niet doorheen kunnen prikken. De onbedekte zones kan je dan nog steeds inwrijven met een antimuggenproduct.

Antimuggenspray of -crème met DEET

Van DEET is geweten dat het muggen op afstand houdt, maar let wel: DEET mag je niet gebruiken bij kinderen jonger dan 2 maanden. Bij kinderen jonger dan 2 jaar mag je DEET-producten gebruiken met een maximale concentratie van 30%. In tropische gebieden wordt 50% aangeraden, maar dat is dus enkel voor kinderen ouder dan 2. Aangezien kindjes graag hun handjes in hun mondje steken, kan je beter die niet inwrijven met DEET.

Wil je DEET én zonnecrème smeren? Smeer dan eerst zonnecrème en pas een dik half uur daarna de muggenmelk. Insectenwerend middel kan de zonneprotectiefactor met 30% verminderen, kies dus zeker een zonnecrème met hoge SPF. Liefst ook een parfumarm product, want niet alleen wij houden van lekkere geurtjes, ze trekken ook muggen aan. DEET werkt 5 à 6 uur en moet dus niet elke keer gebruikt worden als je zonnecrème smeert. Zonneproducten zorgen er wel voor dat de huid meer DEET opneemt, breng dus niet onnodig DEET aan. Muggen worden vooral actief in de late namiddag en bij valavond.

Zwangere vrouwen en mama's die borstvoeding geven, kunnen beter geen DEET gebruiken. Voor hen raden specialisten een middel aan op basis van lemon-eucalyptus extract (Citriodiol).

Wist je trouwens dat...
- Muggen vooral te vinden zijn in de buurt van waterbronnen? Water vermijden kan dus heel wat problemen besparen. Vergeet ook niet om regenwater uit bijvoorbeeld kruiwagens of plantenbakken te gooien, want hun larven drijven in stilstaand water.
- Muggen aangetrokken worden door lichaamsgeuren? Dat verklaart ook meteen waarom de ene persoon meer wordt geprikt dan een andere.
- Muggen in tegenstelling tot vliegen niet worden aangetrokken door licht?  

Lees ook:
10 tips tegen jeukende muggenbeten
Tips voor een autoreis met kinderen
Zo overleef je een autoreis met een peuter die écht niet graag in de auto zit
De verschillende soorten zwemhulpmiddelen voor kleine kinderen

Bronnen:
www.quest.nl
www.kindengezin.be
https://imwechsel.com
www.healthline.com
www.babycenter.in


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram