Grotere kans op gezonde baby na bariatrische ingreep

123_baby_slapen_hand_2019.jpg

nieuws

Ernstig obese vrouwen die een maagverkleiningsoperatie hebben ondergaan, maken een grotere kans gezonde kinderen op de wereld te zetten dan vrouwen bij wie dat niet is gebeurd. Dat blijkt uit een Zweedse studie waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in JAMA. 

De Zweedse onderzoekers vergeleken 2921 vrouwen die een roux-‘en-Y’-‘gastric bypass’ (RYGB) hadden gekregen met 30.573 obese vrouwen bij wie dat niet het geval was. Zuigelingen geboren uit de eerste groep liepen een lager risico op aangeboren afwijkingen. In feite was het risico vergelijkbaar met dat in de algemene populatie (zegge: 3,5%). De auteurs speculeren dat verbeterde glucosecontrole en andere voordelen geassocieerd met gewichtsverlies bijdragen aan het verminderen van dat risico.
Eerder was er juist een zekere ongerustheid over de gevolgen van bariatrische ingrepen bij deze patiënten; men vreesde een verhoging van de kans op afwijkingen bij de geboorte. 

Bronnen:
jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2752915
www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/grotere-kans-op-gezonde-baby-na-bariatrische-ingreep.htm


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram