Co-sleeping: hoe kan je de impact op je relatie en seksleven beperken?

dossier

Experts zijn het erover eens: de eerste levensmaanden kan je baby beter op de kamer van de ouders slapen, om zo onder andere wiegendood te vermijden. Kind en Gezin raadt zelfs aan om dat te doen tot de baby 1 jaar oud is. Maar wat is de impact van co-sleeping op je relatie, en meer bepaald op de intimiteit? Kinderwensconsulente en seksuologe Vanessa Muyldermans geeft uitleg en tips.

Co-sleeping of co-bedding?

Co-sleeping betekent letterlijk ‘samen slapen’. Soms wordt hiermee het samen slapen in één bed bedoeld, maar de term wordt meestal gebruikt wanneer men het heeft over samen slapen in een kamer. Eigenlijk is co-sleeping een overkoepelende term. Rooming-in of room-sharing betreft het samen slapen op één kamer. Bedding-in of bed-sharing gaat over samen slapen in één bed en bij co-bedding ligt het kindje in een bedje dat aansluit op het bed van de ouders. Zo’n bedje wordt vaak een co-sleeper genoemd.

Het effect van co-sleeping op de relatie

We weten dat ouders meer slaapproblemen rapporteren wanneer ze de kamer met hun baby delen. Als we minder goed slapen, zijn we moe en misschien ook wel prikkelbaarder, waardoor we meer ruzie gaan maken en we minder positieve energie aan onze partner schenken.

Lees ook: Waarom jonge ouders zo vaak ruzie maken, en hoe je dat kan vermijden

Onderzoek heeft daarnaast ook aangetoond dat partners het er vaak moeilijk mee hebben om te ondervinden dat zij niet meer de belangrijkste persoon in het leven van hun vrouw zijn eenmaal er kinderen zijn. En wanneer die kinderen dan ‘ook nog’ mee tot in de slaapkamer gaan, de plek die normaal voor het koppel is voorbehouden, kun je je dus wel voorstellen dat room-sharing een impact kan hebben op de relatie.

Lees ook: Veilig co-sleepen met je baby? Dat doe je zo

Hoe ga je om met intimiteit wanneer er kinderen mee op de kamer slapen?

Veel koppels hebben een babbeltje voor het slapen gaan, wanneer ze samen in bed liggen. Een babbel onder volwassen partners. Een babbel die vaak voor verbinding en betrokkenheid tussen de liefdespartners zorgt. Hoe gaan we hiermee om wanneer de kinderen ook mee in de slaapkamer aanwezig zijn?

Lees ook: Geen seksdrive meer sinds de bevalling? Seksuologe Vanessa geeft raad

Daarnaast vinden heel veel mensen vinden het raar, ongemakkelijk en emotioneel onveilig om zich te ontspannen en open te stellen voor intimiteit en seksuele prikkels die mogelijks leiden tot seks met hun partner wanneer de kinderen in de buurt zijn. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat dit deel van de relatie dreigt weg te vallen.

Hoe pakken we dit best aan?

Het is in ieder geval belangrijk om als koppel deze periode goed met elkaar te blijven communiceren en overleggen. Het samen slapen moet voor beide partners goed blijven aanvoelen. Is dat voor één van de partners niet meer het geval? Dan moet men op zoek gaan naar (tussen)oplossingen die wel voor beide werken.

Daarnaast is het belangrijk dat wanneer jullie samen met de kinderen op de kamer slapen toch ook een plekje of een moment hebben met z’n tweeën, zodat er wel een mogelijkheid is om zich af en toe samen terug te trekken voor een babbel of om gewoon even ongestoord met z’n tweeën te zijn. Zo blijven jullie in verbinding.

Lees ook: De impact van borstvoeding op je seksleven
Lees ook: Zo leg je een kindje veilig te slapen in een eigen kamer


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie
Pfizer

U bent minimum 12 weken geleden bevallen ? U geeft uw baby borstvoeding en stemt ermee in om die tijdelijk te onderbreken (4 - 5 dagen) ? Dan zoeken we jou !

Check hier hoe je kan bijdragen

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram