Checklist met ontwikkelingsmijlpalen voor baby en peuter kreeg een update

dossier

Ontwikkelingsmijlpalen zijn een nuttig instrument voor zowel ouders als kinderartsen om een algemeen idee te krijgen van hoe een kind zich ontwikkelt. En hoewel ze geen perfecte maatstaf zijn - niet alle baby's zullen alle mijlpalen op precies hetzelfde moment bereiken - kunnen ze wel alarmbellen laten rinkelen als een kind op bepaalde vlakken achterop hinkt, zodat meer ondersteuning kan worden voorzien waar nodig.

In Amerika staan de Centers for Disease Control and Prevention in voor de opmaak van die checklist, in samenspraak met de wereldbefaamde American Academy of Pediatrics. Begin februari 2022 kreeg de lijst een update, en dat voor het eerst sinds 2004.

Lees ook: Taalontwikkeling: Wanneer is logopedie voor jonge kinderen nuttig?

Update checklist ontwikkelingsmijlpalen bij baby's en peuters

Eerdere checklists spraken van een gemiddelde leeftijd waarop een kind de mijlpalen bereikt. Het grootste probleem daarmee is dat zo slechts van de helft van de kinderen werd verwacht dat ze die mijlpaal op die leeftijd zouden bereiken, schrijft de AAP in een persverklaring. Dat leidde vaak tot een afwachtende houding, in plaats van vroegtijdige actie om een toekomstige achterstand te beperken. In de nieuwste versie spreekt men van 75%. Met andere woorden: in plaats van de helft, is de grote meerderheid van de kinderen in staat om bijvoorbeeld cornflakes op te pakken met de vingers op 1 jaar of om twee voorwerpen tegen elkaar te kunnen slaan op 9 maand.  

Lees ook: Taalontwikkeling: van babybrabbels tot volzinnen

Daarnaast ligt de nadruk nu op gezamenlijk toezicht op de ontwikkeling en een open dialoog tussen de verzorgers en ouders van het kind in plaats van op screeningtests. Opvallend is ook dat sociaal-emotionele markers zijn toegevoegd om zo vroegtijdig autisme te kunnen opmerken. Zo zou 75 procent in staat zijn om te glimlachen om aandacht te krijgen op de leeftijd van vier maand en affectie kunnen tonen door te knuffelen en te kussen met verzorgers op de leeftijd van 15 maand.

Lees ook: Hoe stimuleer je kinderen om mooi samen te spelen?

De volledige checklist kan je hier bekijken en eventueel printen. In België heeft onder andere gezondleven.be een overzicht van de ontwikkelingsfasen, met daarbij specifieke beweegspelletjes aangepast per leeftijd. Ook Kind en Gezin heeft informatie over de ontwikkeling en het gedrag van zuigelingen, baby's en peuters.

Lees ook: Overzicht consultaties Kind en Gezin

Bronnen:
The Washington Post
Disability Scoop
Mother.ly


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram