Babynamen: dit zijn de trends voor 2022

dossier

Olivia, Emma, Arthur en Noah staan al enkele jaren in de lijst van meest voorkomende namen in Vlaanderen, maar blijft dat ook zo? Labelbedrijf My Nametags en trendwatcher Nathalie Bekx zetten de trends op een rij.

“Hoewel we spreken van coronababy’s, is er niet zoiets als coronanamen. Het enige merkbare verschil in het afgelopen jaar, is dat toekomstige ouders blijkbaar langer stilstaan bij de betekenis van namen. Zo wensen ze hun kind ook aantrekkelijke eigenschappen toe”, aldus trendwatcher Nathalie Bekx. “Als je dan gaat kijken naar de grootste stijgers in de lijst, dan steekt Alba er bij de meisjes mijlenver bovenuit (+142%). Andere sterke stijgers zijn ook Capucine (+55%) en Lea (+45%). Bij de jongens zien we vooral veel namen met een buitenlandse insteek. Otis is de grootste stijger (+68%) voor Oliver (+34%) en Charles (+31%).”

Opvallend is dat korte en krachtige namen aan populariteit winnen, merkt Bekx op. “Bijna alle namen uit de top tien bestaan uit maximaal 2 lettergrepen. Bij de jongens zie je in 9 op de 10 gevallen de combinatie van twee sterke klinkers. Denk maar aan Léo die zowel in Vlaanderen als Wallonië in de top tien staat. Meisjesnamen eindigen opvallend vaak (70% van de gevallen in de top 10) op de letter A. Een naam als Olivia klinkt erg vrouwelijk. Ouders die hun dochter ook graag wat stevigheid toewensen kiezen dan weer uniseks-namen zoals Sam of Billie. Een trend om het komende jaar in het oog te houden.” 

Ook namen van de (over)grootouders worden terug van onder het stof gehaald, al heeft dat niet zozeer te maken met geloof of traditie, volgens Becx. “Ouders van nu kijken naar hun (over)grootouders en vernoemen hun kinderen naar hen. In de wereld van vandaag waar een trend al uit de mode is nog voor het overgrote deel van de bevolking mee is, lijkt het alsof de huidige generaties ouders een houvast nodig heeft en daarom teruggrijpt naar vroeger.” 

In tegenstelling tot een decennium geleden, halen ouders minder inspiratie bij bekende personen zoals sporters, zangers of royals. Bekx: “De naam Wout was begin jaren 2000 zeer populair maar wordt sindsdien steeds minder gegeven. Ouders nemen niet vaak de naam van een bekendheid over omdat ze vinden dat hun kind uniek en bijzonder is. Unieker dan de sterren van het witte doek, sporters of politici. Anderzijds worden ze wel beïnvloed door de groeiende internationalisering. Zo zien we steeds meer internationaal klinkende namen opduiken. Ouders raken tijdens het (virtueel) reizen duidelijk geïnspireerd waardoor er steeds exotische klinkende namen ook bij ons ingeburgerd geraken zoals Leon, Otis en Finn.”

Lees ook:
Alle artikels over babynamen
Dit zijn de populairste babynamen in 2021 tot nu toe
Dit zijn de populairste babynamen van 2020
40 babynamen geïnspireerd door de natuur


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram