5 veelgestelde vragen over je pasgeboren baby

dossier

Na de geboorte van je eerste kind stel je je ontzettend veel vragen. Je maakt je over elk klein detail druk. Nochtans is er in de meeste gevallen geen reden tot paniek. 

1. Mijn baby verliest al zijn haar

Dat je pasgeboren baby in de eerste weken veel, tot bijna al zijn of haar haar verliest, is normaal. Het groeit nadien weer terug, en misschien zelfs in een andere kleur. Wist je trouwens dat ook de oogkleur nog verandert?

2. Onregelmatige vorm hoofdje

Door de druk tijdens de bevalling kan het zijn dat het hoofdje van je baby wat onregelmatig gevormd is. De schedel van het hoofdje is nog niet volledig gesloten. Dit is niets om je zorgen over te maken, na enkele dagen neemt de schedel de 'normale' vorm aan.

3. Vervelling handen en voeten

Bij de meeste baby's, en voornamelijk bij laatgeborenen, is het normaal dat de handpalmen en de voetzolen vervellen. Dit komt doordat de huid zich aanpast aan een ander klimaat: van de vochtige baarmoeder naar de warme lucht.

4. Tepelkloven

Tepelkloven zijn de barstjes rond de tepel en kunnen bloeden tijdens het geven van borstvoeding. Het is zeker niet zo dat iedereen er last van heeft, maar als je tepelkloven hebt, moet je ze wel goed verzorgen. Wrijf je tepels na het voeden in met een druppel moedermelk en laat opdrogen. Houd je borsten na de voeding ook zo lang mogelijk onbedekt. Is het heel pijnlijk? Dan kan je eventueel een tepelhoedje gebruiken tot het wondje genezen is. Je vindt ze onder andere bij de apotheek.

5. Overgeven na flessenvoeding

Geeft je baby over na het geven van flessenvoeding? Dan is de kans groot dat je baby snel en gulzig gedronken heeft. Zijn maag zit waarschijnlijk te vol en hij heeft veel te veel lucht meegezogen. Zorg er daarom steeds voor dat de speen vol met melk zit, zo kan er geen lucht bij. Maak je je zorgen of je kindje reflux heeft? Raadpleeg dan gerust je vroedvrouw of dokter.

Lees ook:
Kraamtijd: Waarom hebben baby's het de tweede nacht zo lastig?
Ontzwangeren, wat houdt dat eigenlijk in?
Postpartumlife in herkenbare cartoons
Slaaptips voor baby's
Moet je een pasgeboren baby wakker maken voor een voeding?


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram