HPV-vaccin Gardasil is veilig

nieuws In een persmededeling spreekt viroloog Marc Van Ranst, voorzitter van de afdeling vaccinaties van de Hoge Gezondheidsraad, tegen dat het vaccin tegen humaan papillomavirus Gardasil de kans op multiple sclerose zou verhogen.

In de pers verschenen berichten in die zin naar aanleiding van een klacht van een Frans gezin nadat hun dochter in 2011 MS ontwikkelde en vaccinatie met Gardasil daarvoor verantwoordelijk stelt. De Franse Voedsel- en Warenautoriteit (AFSSAPS) stelt geen verhoging van het aantal nevenwerkingen vast en besliste daarom dat de HPV-vaccinaties met Gardasil gewoon verder gezet kunnen worden.

Uit studies in verschillende landen blijkt het optreden van auto-immuunziekten zoals MS echter niet hoger te liggen bij personen gevaccineerd met Gardasil vergeleken met niet-gevaccineerden. Eenzelfde uitgebreid onderzoek in Frankrijk uit 2011 kwam tot dezelfde conclusie. Een recente Zweedse studie (www.bmj.com/content/347/bmj.f5906) bij bijna één miljoen Zweedse en Deense meisjes vond geen enkel verband tussen het HPV-vaccin en gezondheidsproblemen op korte of lange termijn.

In Vlaanderen - waar vorig jaar 82 procent van de tienermeisjes werd gevaccineerd - is Gardasil het meest gebruikte vaccin tegen baarmoederhalskanker. Geen enkele studie heeft aangetoond dat wie met Gardasil is gevaccineerd, meer kans loopt op een kwaal, aldus de mededeling. Het is wél bewezen dat het vaccin de kans op een voorstadium van baarmoederhalskanker reduceert.

Ook het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid volgt deze lijn en behoudt het volle vertrouwen in de HPV-vaccinatie en haar meerwaarde in de preventie van baarmoederhalskanker.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram