Schrik tijdens het autorijden? Misschien heb je acceleratiestress

123m-auto-rijden-30-3.jpg

dossier Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de bestuurders te maken krijgt met een bijzondere vorm van rijangst: acceleratiestress of versnellingsstress. Stress aan het stuur is een bekend fenomeen, en kan men onderverdelen in twee categorieën. 

Enerzijds zijn er de bestuurders die fobisch gedrag vertonen aan het stuur, dus zij die bang zijn om te rijden. Deze vorm van stress staat bekend als amaxofobie. De ernst van de aandoening varieert, en kan in een ernstige vorm leiden tot echte angstaanvallen. Anderzijds is er de stress die voortvloeit uit de omstandigheden of de persoonlijkheid van de bestuurder: verkeersdrukte, moeilijkheden op het traject, weersomstandigheden, nervositeit, impulsiviteit, agressiviteit...

Een Amerikaans team (Universiteit van Houston) heeft onlangs onderzoek uitgevoerd naar stress aan het stuur. De onderzoekers identificeerden een bijzondere vorm van stress waarmee een groot aantal automobilisten te kampen heeft: acceleratiestress.

Lees ook: Hoe ontstaat angst?

Snelweg en groen licht zorgen voor spanning
In het experiment reden vrijwilligers om beurten dezelfde 19 kilometerlange stedelijke en halfstedelijke route, in dezelfde weersomstandigheden en met dezelfde (lichte) verkeersdrukte. Twee soorten informatie werden geregistreerd: de bewegingen van het voertuig (optrekken, remmen, bochten, enz.) via een "zwarte doos" en de stressreacties van de bestuurder, aan de hand van een thermische camera die de (minimale) veranderingen in de warmte en de transpiratie van het gezicht registreerde.

Nogal onverwachts vertoonde de helft van de bestuurders beduidend grotere spanningsreacties tijdens de acceleratiefasen. Nog verrassender is dat dit gebeurt in alledaagse omstandigheden, zoals wanneer men optrekt op de oprit naar een snelweg of zelfs wanneer het licht op groen springt.

Lees ook: Waarom verstijven we van schrik?

Impact op de verkeersveiligheid
Heeft deze stressreactie, waarvan veel automobilisten zich waarschijnlijk niet eens bewust zijn, gevolgen voor de verkeersveiligheid? Voor diegenen die alledaagse trajecten rijden aan een normale frequentie misschien niet. Maar de situatie is ongetwijfeld anders voor bepaalde beroepschauffeurs (vrachtwagenchauffeurs, koeriers, enz.) die de hele dag door aan deze stresssituaties worden blootgesteld en die uiteindelijk chronische stress of een angststoornis kunnen ontwikkelen. Naast de acceleratiestress zijn er nog vele andere omstandigheden die de situatie verder kunnen bemoeilijken, waaronder triggers waarvan de gevolgen of zelfs het bestaan nog niet bekend zijn.

Bronnen:
https://www.acm.org
https://www.britannica.com

Lees ook: Waarom we net níet in een zakje moeten ademen als we hyperventileren

bron: Association for Computing Machinery (www.acm.org)

Laatst bijgewerkt: augustus 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram