Lancering gezondheidsindicator mobiliteit

123-kind-veiligh-verkeer-milieu-05-17.jpg

nieuws

Het wegverkeer heeft in Vlaanderen een belangrijke impact op de gezondheid. Lokale besturen kunnen nu in één oogopslag zien wat die gezondheidsimpact is in hun gemeente ten opzichte van andere gemeentes. De Lokale Gezondheidsindicator Mobiliteit drukt de gezondheidsimpact van mobiliteit kwantitatief uit en visualiseert deze zodat hij gebruikt kan worden als stimulans voor lokale besturen om maatregelen te nemen rond mobiliteit waarbij gezondheid centraal staat.

Verschillende factoren bepalen de gezondheidsimpact van mobiliteit. In gezondheidsstudies wordt hoofdzakelijk rekening gehouden met vier parameters die een impact hebben op gezondheid:
luchtverontreiniging;
geluidshinder;
verkeersongevallen (verkeersveiligheid);
actieve mobiliteit.

In deze tool wordt de gezondheidsimpact van deze vier parameters beschouwd op gemeentelijk/stedelijk niveau. Er wordt voor de gezondheidsimpact van elke parameter een ranking gemaakt van alle Vlaamse gemeenten/steden. Per parameter kan een geselecteerde gemeente/stad ook vergeleken worden met andere gemeenten/steden met dezelfde typologie volgens Belfius. De scores zeggen niet hoe goed of slecht een gemeente het doet, wel hoe de gemeente zich voor die parameters verhoudt ten opzichte van andere gemeentes.

De Lokale Gezondheidsindicator Mobiliteit is een beleidsinstrument gemaakt door de partnerorganisatie Milieugezondheidszorg. Dat samenwerkingsverband tussen het Provinciaal Instituut voor Hygiëne, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, het Vlaams Instituut Gezond Leven en het agentschap Zorg en Gezondheid wordt gefinancierd door Zorg en Gezondheid.

Laatst bijgewerkt: september 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram