Kopje koffie verbetert rijprestaties

nieuws Zelfs één kopje koffie verbetert de rijprestaties tijdens een lange autorit, zo blijkt uit onderzoek in Nederland, gepubliceerd in Psychofarmacology. De cafeïne leidt tot vermindering van slaperigheid en tot minder slingeren op de snelweg.

24 gezonde vrijwilligers moesten 4 uur lang op een virtuele snelweg rijden. Ze moesten met een snelheid van 95 km/h zo veel mogelijk rechts rijden maar mochten langzaam verkeer wel inhalen. Elk uur gaven de deelnemers aan of ze slaperig waren en wat ze zelf vonden van hun rijkwaliteiten. Na 2 uur rijden hielden zij een kwartier pauze en dronken ze een kopje koffie met 80 mg cafeïne of een kop cafeïnevrije koffie. Een week later stapten zij weer in de simulator en wisselden van koffievariant, zodat alle deelnemers met én zonder cafeïne hadden gereden.

Zowel in het eerste als in het tweede uur na de pauze slingerde de cafeïnegroep minder en reed met een constantere snelheid. Verder hadden de cafeïnedrinkers minder moeite om de test uit te voeren, waren minder slaperig en vonden zichzelf 1 uur na de pauze beter rijden.

Eerder onderzoek van dezelfde onderzoeksgroep kwam tot gelijkaardige resultaten met energiedrankjes die cafeïne bevatten.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram