Veroorzaken uitlaatgassen autisme?

nieuws Nieuw onderzoek in de Verenigde Staten bevestigt eerder onderzoek over een mogelijk verband tussen uitlaatgassen van auto’s en autisme. De nieuwe studie verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Health Perspectives.

In het onderzoek dat zich over heel Amerika uitspreidde werd een verdeling gemaakt in vijf schalen van luchtvervuiling (o.m. disel, kwik, lood, mangaan en andere zware metalen). Daarbij werden 325 kinderen met een autisme-stoornis vergeleken met ruim 20.000 ‘gezonde’ kinderen. Zwangere vrouwen die in gebieden wonen met de hoogste 20% luchtvervuiling hadden gemiddeld 50% meer kans op een kind met een autismestoornis, dan vrouwen in gebieden met de laagste 20% vervuiling. In gebieden met hoge concentraties diesel of kwik liep dat percentage zelfs op tot 100%, dubbel zoveel dus.

De onderzoekers waarschuwen wel dat hun onderzoek geen oorzakelijk verband tussen luchtvervuiling en autisme kan aantonen.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram