Wereld Astmadag

Laatst bijgewerkt: februari 2020

nieuws Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen waardoor ze vernauwen en prikkelbaar worden. Een astma-aanval kan ontstaan bij inademen van prikkelende stoffen (allergenen genaamd) zoals pollen, uitwerpselen van de huisstofmijt, schimmelsporen of irriterende stoffen zoals rookdeeltjes, stofdeeltjes, prikkelende geuren of gasvormige deeltjes. Astma kan verergeren bij een infectie (bv. verkoudheid), na inspanning of contact met koude of mistige lucht. Als klachten kunnen kortademigheid, benauwdheid, hoesten en piepende ademhaling optreden. Astma kan variëren van een lichte vorm met zeldzame klachten tot een zeer ernstige vorm met zware klachten die vaak de dagelijkse activiteiten beperken.
Sinds de jaren '80 is er een toenemende trend in het voorkomen van allergie en astma, vooral bij kinderen. Ook op volwassen leeftijd kan je nog allergisch worden. In België is ruim één vierde van de bevolking allergisch voor één of andere stof. Net zoals je allergisch kan zijn voor pollen, dieren en huismijt, kan je ook allergisch worden voor producten waarmee je in contact komt in de werkplaats en hierdoor astma krijgen. Astma is evenwel in de meeste gevallen zeer goed te behandelen zodat men met astma een normaal leven kan leiden en zelfs kan sporten. Borstvoeding en het vermijden van blootstelling aan tabaksrook kunnen een preventieve rol spelen.
www.ginasthma.com
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram