Nieuwe astmatest minder belastend dan inspanningstest

nieuws De mannitoltest, een test waarbij poeder wordt geïnhaleerd om eventueel aanwezige ontstekingscellen te prikkelen, is een goede manier om na te gaan of kinderen inspanningsastma hebben. Voor deze test is geen dure apparatuur nodig en ze is voor de kinderen minder belastend. Dit blijkt uit onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Astma, een chronische ziekte van de onderste luchtwegen, is een van de meest voorkomende chronische ziekten bij kinderen en jonge volwassenen. Zo’n 80 tot 90% van alle astmatische kinderen heeft ook inspanningsastma: bij hen reageren de luchtwegen overgevoelig op inspanning. De inspanningstest is de meest natuurlijke ‘real life’ test om inspanningsastma vast te stellen, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Niet alleen is er dure apparatuur en speciaal opgeleid personeel voor nodig, ook is de test tijdrovend. Verder vergt de test veel inspanning van de kinderen en kan ze leiden tot erge benauwdheid.

Uit onderzoek bij 33 kinderen blijkt dat de mannitoltest een goed alternatief is voor de inspanningstest. De mannitoltest is vooral geschikt om inspanningsastma uit te sluiten.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram