Vechten tegen depressie: 'Mindfulness en pillen werken allebei'

nieuws Een studie van het medische vakblad Lancet stelt dat de meditatieleer van mindfulness wel eens even goed zou kunnen werken om op te treden tegen terugkerende depressies als medicatie.
Hoe langer hoe meer mensen gebruiken mindfulness, een meditatietechniek die oorspronkelijk afkomstig is van het boeddhisme, om te vermijden dat hun depressie terugkeert. Mindfulness wil mensen naar eigen zeggen terugbrengen naar het hier en het nu en wil hen onvermijdelijke negatieve ervaringen leren aanvaarden. Volgens vele beoefenaars zouden de meditatietechnieken zelfs een beter middel zijn om het hervallen te voorkomen.

Uit een studie die het medische vakblad liet uitvoeren bij 424 proefpersonen, blijkt nu dat enkele sessies mindfulness het risico op een terugkerende depressie inderdaad sterk verminderen, maar dat mindfulness evenwel niet beter scoort dan het nemen van antidepressiva.

Tijdens een testperiode van twee jaar lieten de onderzoekers de ene helft van de proefpersonen die een depressie overwonnen had gewoon hun medicatie nemen, terwijl de andere helft afwisselend cognitieve therapie, groepssessies en mindfulness-oefeningen deed en geleidelijk de hoeveelheid medicatie tegen depressie moest afbouwen.

‘Wie geen pillen meer wil nemen, heeft een alternatief’

Aan het einde van de rit werden voor beide testgroepen even positieve resultaten gemeten, zeggen de onderzoekers. ‘Hoewel we er eerst vanuit gingen dat mindfulness als beste uit de bus zou komen, zijn deze resultaten veelbelovend’, zegt professor Richard Byng.

‘Momenteel zijn antidepressiva de regel om niet te hervallen. Onze bevindingen tonen aan dat het ook anders kan en dat mensen die niet jarenlang na hun depressie nog pillen willen nemen evengoed aan mindfulness of intensieve meditatie en groepstherapie kunnen doen.’

Opgelet: Zowel de onderzoekers als wetenschappelijke instanties raden u aan om steeds contact op te nemen met de behandelende arts(en) wanneer u uw medicatie wilt afbouwen.

Getuigenissen van mensen die antidepressiva gebruiken:

studie in The Lancet

Laatst bijgewerkt: november 2020
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram