Huisartsen moeten minder antidepressiva voorschrijven

123m_vrouw-bed-pillen.jpg

nieuws

De huisartsenvereniging Domus Medica heeft een nieuwe richtlijn over depressie bij volwassenen gepubliceerd. Minder en beter voorschrijven, dat is de boodschap van de nieuwe richtlijn. Omdat antidepressiva te vaak geslikt worden, omdat het geen wondermiddelen zijn.
Volgens de laatste cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid  kochten 1,92 miljoen Belgen in 2013 antidepressiva bij de apotheker . Hoewel in veel gevallen andere behandelingen zoals cognitieve gedragstherapie ook goede resultaten tonen, worden  antidepressiva nog teveel gezien als een eenvoudige oplossing voor het probleem vanveel patiënten.
Met deze richtlijn worden de artsen uitgenodigd om zichzelf twee vragen te stellen: wanneer medicijnen voorschrijven in geval van depressie en wanneer doorverwijzen  naar een specialist ?
De oorspronkelijke Domus Medica-richtlijn Depressie dateert van 2008. Sindsdien is er toenemende aandacht voor de aanpak van depressie bij ouderen en voor een multidisciplinaire en gestructureerde aanpak in woonzorgcentra. Ook de niet-medicamenteuze aanpak van depressie is meer en beter onderzocht. Daarnaast gaat de richtlijn ook dieper in op samenwerking en verwijzing binnen de eerste, tweede en derde lijn.
U vindt de nieuwe richtlijn 'Depressie bij volwassenen' op de website van Domus Medica

http://www.domusmedica.be/documentatie/richtlijnen/overzicht/depressie.html


Laatst bijgewerkt: maart 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram