Zeven op 10 jongeren gebruikt condoom bij eerste seks

123-ac-condoom-07-17.jpg

nieuws

Bij de eerste keer seks gebruikt 70 procent van de jongeren een condoom. Daarna neemt het condoomgebruik sterk af. Bij een one night stand gebruikt 60 procent van de jongeren een condoom. Als jongeren met een sekspartner stoppen met het gebruik van condooms, zegt 25 procent van de jongens en 34 procent van de meisjes zich te hebben laten testen op soa’s.

Dat blijkt uit onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren van 12 tot 25 jaar van de Nederlandse organisaties Rutgers en Soa Aids. Ruim 20.000 jongeren namen aan het onderzoek deel.

Jongeren beginnen later met seks 

Op de leeftijd van 18,6 jaar heeft de helft van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar geslachtsgemeenschap gehad. In 2012 was dat op de leeftijd 17,1 jaar het geval. 
Niet alleen beginnen jongeren anno 2017 later met geslachtsgemeenschap dan in 2012; dat geldt ook voor andere vormen van seks, zoals zoenen. De groep jongeren die al heel jong, tussen de 12 en 14 jaar, de eerste seksuele ervaring heeft, is kleiner geworden.
94 procent van de seksueel ervaren jongens en 90 procent van de seksueel ervaren meisjes vindt seks fijn. 

Betere bescherming tegen zwangerschap

In vergelijking met 2012 gebruiken meer jongeren bij eerste keer seks een vorm van anticonceptie.
• Hoewel de pil nog steeds de meest gebruikte anticonceptiemethode is, neemt het gebruik ervan sterk af: van 61 naar 50 procent onder meisjes met ervaring met geslachtsgemeenschap. In plaats van de pil kiezen meisjes vaker voor andere anticonceptiemiddelen, met name voor het spiraaltje (11%). 
• Bij de eerste keer seks gebruikt nog 70 procent van de jongeren een condoom. Daarna neemt het condoomgebruik sterk af. 
• Bij een onenightstand gebruikt ruim 40 procent van de jongeren geen condoom. 

Meer sexting 

• In het afgelopen halfjaar heeft 12 procent van de meisjes en 13 procent van de jongens wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf naar iemand anders gestuurd. Dat is veel meer dan in 2012, met respectievelijk 4 procent van de meisjes en 6 procent van de jongens. 
•  24 procent van de jongens en 19 procent van de meisjes ontving een persoonlijke naaktfoto of seksfilmpje. 
• Van de jongeren van wie een naaktfoto of seksfilmpje werd doorgestuurd naar anderen (2% van de jongens en 1% van de meisjes), geeft ruim de helft van de jongens en driekwart van de meisjes aan dat ze dit vervelend vonden.

Seksuele grensoverschrijding licht gedaald

Van de jongens geeft 2 procent en van de meisjes 11 procent aan dat ze ooit zijn gedwongen om iets te doen of toe te staan op seksueel gebied. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2012: 4 procent van de jongens en 17 procent van de meisjes was toen wel eens gedwongen tot seks. 

Homonegativiteit sterk gedaald

Het aantal jongeren dat uitingen van homoseksualiteit afkeurt is sterk gedaald. In 2012 keurde de helft van jongens en een kwart van de meisjes het af als twee jongens elkaar zoenen op straat. In 2017 is dat percentage vrijwel gehalveerd naar 27 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes.

Bron:
https://www.rutgers.nl/nieuws-opinie/nieuwsarchief/persbericht-jongeren-beginnen-later-met-seks-dan-5-jaar-geleden?destination=node/619


Laatst bijgewerkt: augustus 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram