Zittend werk? Meer risico op angsten

Laatst bijgewerkt: december 2015
123-psy-stress-bureau-computer-8-31.jpg

nieuws Een gebrek aan lichaamsbeweging, en het gaat vooral om de tijd die je zittend doorbrengt, kan nefast zijn voor je mentale gezondheid. Het kan een voedingsbodem zijn voor angsten.

Het is al langer bekend dat een sedentaire levensstijl (te veel uren zittend doorbrengen) schadelijk is voor de fysieke gezondheid. Het ligt mee aan de basis van chronische aandoeningen van het metabolisme en op cardiovasculair vlak. En het uitoefenen van een fysieke inspanning terwijl men zit, vermindert die impact niet, hoewel ze uiteraard sterk aanbevolen wordt! Daarom raadt men mensen met een zittende job aan om minstens om het uur recht te staan en een paar stappen te zetten.

Een Australisch team van de Deakin Universiteit heeft een onderzoek gedaan naar het verband tussen angst en een zittend leven. Ze hebben de resultaten van een twaalftal eerdere onderzoeken daaromtrent, waarbij in totaal een paar tien duizenden personen betrokken zijn, naast elkaar gelegd. Ze verwoorden het als volgt: ‘volgens onze bevindingen is er een verband tussen de tijd die men zittend doorbrengt en het risico om angstproblemen te ontwikkelen. Die kunnen zich vertalen in verschillende symptomen: het probleem om tot rust te komen, spierspanningen, concentratiestoornissen, vermoeidheid, verstoorde slaap, overdreven waakzaameid, het opblazen van kleine problemen …'

Als je een zittende job hebt, is het dus raadzaam om regelmatig te gaan rechtstaan en de benen te strekken. Ga over de middag een luchtje scheppen (eet niet aan je bureau, of toch zo weinig mogelijk) en probeer na de werkuren nog wat lichaamsbeweging te doen.


bron: BMC Public Health (www.biomedcentral.com/bmcpublichealth)


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
Meest gelezen
volgopfacebook

volgopinstagram