Over voedselallergie: Eetwaar = eetbaar?

Laatst bijgewerkt: maart 2005
eetwaar-eetbaar.jpg

boeken-interviews Iedereen met lichamelijke klachten heeft wel eens geprobeerd uit te zoeken of de oorzaak daarvan niet bij het dagelijks voedsel ligt. Het is algemeen bekend dat het eten van uien, bietjes of rauwe zuurkool voor sommigen vervelende lichamelijke gevolgen heeft, maar wat doe je als er meer aan de hand is?

Eetwaar = eetbaar? helpt de oorzaken van lichamelijke 'storingen' te begrijpen. Vragen over onze voeding en de mogelijke effecten daarvan op ons lichaam worden beantwoord, zoals:
wat is voedselallergie?
hoe ontstaat voedselallergie?
wie is er gevoelig voor?
Allerlei ziektebeelden komen aan bod: van overgevoeligheid voor gluten en het 'chinees-restaurantsyndroom', tot overgevoeligheid voor kleurstof en aspirine. In Eetwaar = eetbaar? wordt speciale aandacht besteed aan histamine, omdat deze stof een rol speelt bij het ontstaan van allergische reacties. Alle voedingsmiddelen die histamine in het lichaam kunnen vrijmaken en die bij klachten als migraine, astma, reuma, galbulten of eczeem vermeden moeten worden, komen in dit boek aan de orde.
Eetwaar = eetbaar? is er voor die mensen die meer willen weten over hun voeding en over de samenstelling van voedsel.

Dr. J. Kamsteeg is een specialist op allergiegebied en is werkzaam bij een klinisch Allergie Centrum.

Hoewel dit geen boek is dat erg vlot leest (enige voorkennis is wel op zijn plaats), bevat het erg veel nuttige informatie over allerlei bekende en minder bekende voedselallergieën. Kamsteeg beschrijft bij elke allergie uitgebreid de reactie, de stoffen die worden vrijgemaakt en de effecten op het lichaam. Hij verdeelt de voedselallergieën in in tien groepen en vermeldt daarbij de voedingsmiddelen waarin ze voorkomen, de allergietests die beschikbaar zijn en de behandelmethoden. Er wordt speciale aandacht besteed aan histamine, omdat deze stof een rol speelt bij het ontstaan van allergische reacties. Alle voedingsmiddelen die histamine in het lichaam kunnen vrijmaken en die bij klachten als migraine, astma, reuma, galbulten of eczeem vermeden moeten worden, komen in dit boek aan de orde.

Eetwaar = eetbaar? - Dr. J. Kamsteeg - ISBN 90 230 1114 7 - Uigeverij Gottmer - Uitgegeven in 2003 - prijs 16,95€

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram