Minder gewichtsverlies met bewegingsmeter

Laatst bijgewerkt: maart 2019
123-fitn-bewegingsmeter-app-uurw-12-16.jpg

nieuws Het gebruik van een bewegingsmeter zorgt niet voor succesvoller afvallen. Integendeel zelfs, mensen die een bewegingsmeter gebruiken, vallen minder af. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie gepubliceerd in het medisch tijdschrift JAMA.

Bij het onderzoek, dat liep van 2010 tot 2014, werden 471 mannen en vrouwen van 18 tot 35 jaar met een BMI tussen de 25 en 40 kg/m2 opgevolgd. Alle deelnemers kregen gedurende 24 maanden een laagenergetisch dieet en meer beweging, en werden begeleid tijdens groepssessies. Dit werd ondersteund door regelmatig telefonisch contact en sms-berichten. De helft van de groep kreeg bovendien na zes maanden ondersteuning met een draagbare online monitor die hun beweging en dieet opvolgde, gekoppeld aan een website. Na 6, 12, 18 en 24 maanden werd onder andere het gewicht gemeten.

Na 24 maanden werd bij alle deelnemers een verbetering vastgesteld in lichaamssamenstelling, fitness, fysieke activiteit en dieet. Opvallend was dat de deelnemers die de draagbare monitor gebruikten, minder fysiek actief waren en gemiddeld 2,4 kg minder gewicht verloren dan de andere deelnemers (gemiddeld 3,5 kg gewichtsverlies tegenover gemiddeld 5,9 kg).

De onderzoekers besluiten dat bewegings- en caloriemeters waarschijnlijk niet betrouwbaar zijn als instrument voor gewichtsverlies. Een mogelijke verklaring is dat de bewegingsmonitors een excuus zijn voor mensen om meer te eten.

Bronnen
http://www.acc.org/latest-in-cardiology/journal-scans/2016/09/20/11/20/effect-of-wearable-technology-combined-with-a-lifestyle
https://www.henw.org/nieuws/id413-minder-gewichtsverlies-met-bewegingsmeter-.html
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram