Mannelijke diëtisten vinden salaris en imago onaantrekkelijk

nieuws Het beroep van diëtist wordt vooral geassocieerd met vrouwen. Dat is niet verbazingwekkend, want in Amerika is bijvoorbeeld slechts 2-3% van de geregistreerde diëtisten mannelijk. In Nederland is hun aantal nog geringer: bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten staan 17 mannen ingeschreven (2042 afgestudeerde diëtisten, dus minder dan 1%!). In het algemeen vinden mannen dat de ondervertegenwoordiging in vrouwelijke beroepen is te wijten aan twee factoren: het salaris en het imago.

In vijf Amerikaanse staten hebben 88 mannelijke geregistreerde diëtisten (gemiddeld 11 jaar geregistreerd) een schriftelijke vragenlijst ingevuld over onder meer de bevrediging die ze in hun huidige baan en in de diëtetiek vinden (1). Het merendeel van de mannen die in de diëtetiek werkt, is tevreden met de huidige baan (88%) en met het beroep (82%), 68% is van plan om actief te blijven in dat werkveld. Het minst aantrekkelijk vonden ze het salaris, het geringe aantal mannelijke collega's, het prestige en het imago. Als de meest aantrekkelijke aspecten van het beroep werden genoemd de professionele uitdaging, de mogelijkheid om te specialiseren en te werken in diverse gebieden en om anderen te helpen. Uit het onderzoek komt naar voren dat de meeste mannen hun beroep niet uitoefenen in het werkgebied waarnaar hun voorkeur uitgaat. De onderzoekers adviseren de Amerikaanse Diëtistenvereniging om daar aandacht te schenken. Een groter aantal actieve mannelijke diëtisten kan alleen maar gunstig zijn voor het beroep. Dat is ook gebleken in andere werkvelden (zoals verpleging, maatschappelijk werk en onderwijs).

Bron:Het voedingsmagazine


Laatst bijgewerkt: november 2001

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram