Voor jou gelezen op De Standaard

Allergisch voor huisstofmijt? Eet dan geen meelworm

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Sinds vorige week liggen de eerste wormensnacks in de winkelrekken. Maar leest u het etiket, dan blijkt zowaar dat mensen met een allergie aan huisstofmijten wordt afgeraden die te eten. En dat zijn meer dan 1,6 miljoen Belgen.

Delhaize is de eerste supermarktketen die smeerpasta op basis van meelwormen verkoopt. Mensen met een schaaldieren­allergie mogen die wormen niet eten. Maar ook wie allergisch is voor huisstofmijt, blijft er beter af, staat op het etiket te lezen. Bij een allergie voor huisstofmijt moet u niezen als die beestjes in de buurt zijn.

Een bizarre link met het eten van wormen? ‘Eigenlijk niet’, zegt allergie-expert Bart Lambrecht. ‘Wormen behoren tot dezelfde familie als schaaldieren én huisstofmijten. Ze bevatten allemaal de stof chitine, waarop mensen allergisch kunnen reageren. Maar ik zeg “kunnen”, omdat het helemaal niet zeker is of dat zal gebeuren.’

Zeer veel is daar nog niet over bekend, de waarschuwing staat er dus vooral uit voorzorg.

‘Eigenlijk is het belangrijkste advies dat je moet opletten als je allergisch bent voor schaaldieren of huisstofmijt. Probeer eerst met een kleine hap. Krijg je geen uitslag of andere reactie, dan kun je wat meer eten.’

Een boodschap die veel Belgen in de oren moeten knopen, want huisstofmijt is allergie nummer één in ons land. ‘15 tot 16 procent van de Belgen heeft er last van’, zegt professor Philippe Gevaert van het Gentse Universitair Ziekenhuis, die onderzoek deed naar de allergieën van de Belg.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140930_01295239


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram